Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #724. Grön våg i konsten.

Världen: Protester i Peru.

I Peru demonstrerade minst 50 000 personer i går kväll mot presidentkandidaten Keiko Fujimori. Keiko Fujimori är dotter till Alberto Fujimori, som sitter fängslad för korruption och brott mot dom mänskliga rättigheterna. ”Folket har vaknat – Keiko kommer förlora”, skrek tiotusentals demonstranter som tågade genom Lima igår, i protest mot presidentkandidaten Keiko Fujimori.

Den förre diktatorn Alberto har gjort sig känd för sina brutala dödspatruller i kampen mot den marxistiska gerillan Sendero Luminoso,”Den lysande stigen”. Han är nu i fängelse.

Sverige: Centerpartiet vill kraftigt minska ersättningen för nyanlända.

Det är för att minska kostnaderna för flyktingmottagandet men också för att öka drivkrafterna för fler nyanlända att komma i arbete, säger partiledaren Annie Lööf.

Behöver dom pengar kan dom väl alltid låna, ha, ha. Visst, och de arbetar bättre om de får mindre att leva på – godsägarens inställning till stataren går igen hos Annie Lööv..

Malmö/Lund: Paneldebatt om tiggeri i EU.

Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter ordnar en paneldebatt på engelska på temat ”Fri rörlighet i EU, tiggeri och romer”. Paneldeltagarna ska belysa frågan från tre olika perspektiv: juridik (Julian Nowag, Lund), sociologi (Ioana Bunescu, Malmö) och antropologi (Camilla Ida Ravnbøl, Köpenhamn).Debatten är öppen för allmänheten och äger rum i Pufendorfauditoriet, Lilla Gråbrödersgatan 4, klockan 13 i onsdag (SDS).

Konsten: Vincent J F Huang.

Det pågår en grön våg inom konsten. Flera konstnärer världen över har de senaste åren valt att helt dedikera hela sitt konstnärskap åt att bekämpa klimatförändringar. Just nu träffas flera av dem i Sigtuna utanför Stockholm. Vid Mälarens strandkant guppar en flotte med ett 40-tal små isbjörnar och pingviner i orange flytvästar. De är klimatflyktingar från Antarktis och Vincent J F Huangs senaste konstverk.– Jag vill påminna om att det inte bara är människor som flyr. Isbjörnar och pingviner lider när världshavens nivåer stiger, säger Huang till Kulturnyheterna (svt.se).

 

isbjorn-0-jpg

Vincent J F Huang sjösätter isbjörnar på en smältande flotte i Sigtuna, utanför Stockholm. Foto (video) courtesy: Vincent J F Huang.

 Vinjett2

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 6 april, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: