Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #723. Skäms, politiker!

Världen: Korrumperade ministrar.

Den isländske statsministern avgick inte som aktuelltfokus.se meddelade tidigare och som vi återgav här. Redaktionen beklagar misstaget. Det hindrar förstås inte att han borde avgå! Det tycker åtminstone många islänningar.

Hur många korrumperade statsministrar finns det egentligen – är dom i majoritet? För att nå en sådan ställning måste man nog vara korrupt – annars blir man det.

Sverige: Tokig city branding.

Vi berättade tidigare om desperat city branding i Hjo och Malmö. Men Säter går längst. ”Jag är tokig i Säter” är kommunens nya slogan. I förra veckan JO-anmälde Matts Andersson Säters kommun för sloganen. – Det är systematisk olaga förföljelse av oss kommuninvånare, säger Matts Andersson, 73.

Malmö/Lund: På tal om den pågående International Street Market

på Stortorget i Lund blir det allt vanligare med exotiskt viltkött, bl.a. pytonorm. Men Djurens Rätt är mycket kritisk. Även Skansenakvariets djurexpert Jonas Wahlström är kritisk till import av pytonorm som mat i svenska butiker. – Alla pytonormar är faktiskt fridlysta, även de nät- och tigerpytonormar som mest förekommer i frysdiskarna. Påståendena att de odlas eller farmas i Vietnam stämmer inte, det är vildfångade pytonormar som förs till farmarna för att gödas upp till mat, säger Jonas Wahlström (svt.se).

Att vilda djur från Tredje Världen säljs som dyr lyxmat i Europa finns det verkligen inget försvar för. En bojkott vore på sin plats om inte lagstiftningen hjälper.

Konsten: Skäms!

Här kommer fler korrumperade politiker, nu i Finland. Det enda positiva i sammanhanget är protesten med graffiti. Graffitimålningen som kritiserade Vanda stad och som togs bort efter anvisningar av stadsdirektören har nu blivit ett fall för riksdagens justitieombudsman. Yle berättar:

Det var i januari som verket med tre män, samtliga tjänstemän och politiker i Vanda, målades på stadens graffitivägg i Myrbacka. De kritiserades för att ha använt tusentals euro på restaurangräkningar, åkt på dyra resor och gett sig själva löneförhöjning. Målningen bestod av ordet ”skäms” i stora bokstäver och de tre männen med bild och namn. Vandas stadsdirektör Kari Nenonen ansåg att graffitimålningen var förolämpande eftersom enskilda personer pekades ut i en fråga som polisen utreder. Han gav order om att ta bort målningen”.

I detta fall är det nästan övertydligt att det är politikerna och inte graffitimålarna som ska skämmas. Tvärtom, detta är en utmärkt kombination av Konst och Politik.

14-svyle-26960456a6591632995

Så här såg den omtalade målningen ut. Bild courtesy Yle / Ari Tuhkanen .

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: