Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #720. Nordeaskandalen växer.

Världen: Fredlig demonstration i Moskva mot Nordea möttes av polis.

Inte nog med att Nordea på ett organiserat sätt erbjudit sina rika kunder och företag hjälp att undgå skatt på sätt som kan vara olagliga och definitivt är omoraliska. Så här behandlar man sina kunder i trångmål: man kallar på polis.

Ungefär 700 ryska kunder har tagit lån i dollar av Nordea. Lånen har nu mångdubblats på grund av att rubelkursen har rasat och många av låntagarna saknar realistiska möjligheter att någonsin kunna betala tillbaka det. Också om banken tar deras bostäder står de kvar med skulder i miljonbelopp. De kräver att lånen ska omstruktureras i rubel, vilket även Ryska Centralbanken rekommenderar. Nordea vägrar och i dag höll ett tjugotal kunder en demonstration på Nordeas kontor. Trots att den var fredlig och folk bara stod och höll i sina plakat kallade Nordea in polisen, som skingrade demonstranterna, grep två och förde dem till polisstationen.(DN).

Nordea är verkligen en skamfläck för oss både här och i utlandet. Nu måste regeringen ingripa med hårdhandskarna!

Sverige: HD bedömer Wikimedia Commons ”Offentligkonst.se” som brottslig.

I ett pressmeddelande säger Anna Troberg, verksamhetschef för Wikimedia Sverige, att det är tråkigt att HD valde att gå på BUS linje.– Själva poängen med offentlig konst är att den ska vara just offentlig och lättillgänglig. Wikimedia Sverige har tagit fasta på den grundtanken och Offentligkonst.se är ett sätt att förverkliga den i den digitala samtiden. Det är mycket tråkigt att Högsta domstolen väljer att gå på BUS linje och krymper det offentliga rummet, säger verksamhetschefen Anna Troberg i ett pressmeddelande. (DN).

Wikimedia har rätt och HD fel. Yttrandefriheten gäller även i detta fall, och domen bör överklagas till EU-nivå.

Sverige: 10 miljarder per år till välfärden.

Löfven lovar 30 000 fler jobb inom välfärden. ”Det är pengar från bankdirektören till förskolläraren”. Det lär verkligen behövas och i så fall får regeringen en guldstjärna från mig! (AB).

Malmö/Lund: Lunds kommun 115 miljoner kronor plus.

Men det är enligt kommunen inte så bra som det ser ut – och på sikt har kommunen en ”jätteutmaning” att få ihop ekonomin, enligt ekonomidirektören.

Höj kommunalskatten och straffbeskatta miljardärerna!

Konsten: Jonny Andvik (f. 1966). En otroligt skicklig  dansk konstnär som gör naturalistiska, tekniskt perfekta målningar. En av de stora i nutidskonsten. Här en klase syréner i glas som är helt betagande… Se mer på  jonnyandvik.blogspot.com/ !


 Jonny Andvik - Tutt'Art@ (33)

Courtesy Jonny Andvik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: