Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #719. Gangsters of Odin.

Världen: Sanders störst chans att slå Trump.

Den demokratiske presidentaspiranten Bernie Sanders kallade på fredagen Donald Trump för en ”knäppgök” – och underströk sedan vikten av att partiet väljer en kandidat som kan slå den kontroversielle republikanen.– Vad fler och fler personer förstår är att vår kampanj skulle bli den klart starkaste kampanjen mot Donald Trump, sa Bernie Sanders enligt Washington Post.

Sverige: Soldiers of Odin i gatuslagsmål – polisen stryker medhårs.

Det kriminella gatugänget (som brukar påstå sig vara ett ”medborgargarde” som ”nattvandrar”) deltog i ett större gatuslagsmål i Göteborg i natt. Göteborgspolisens presstalesman Christer Fuxborg har uttalat sig i förmildrande ordalag.

Som vi tidigare berört har Soldiers of Odin bildats i finska Kemi av nazisten Mika Ranta. Strukturen i nätverket är uppbyggd som kriminella motorcykelgäng med olika avdelningar, där varje avdelning har en ledare. Som medlem kan man ha status som ”fullvärdig”, ”prospect” eller ”support”. Alla Soldiers of Odins avdelningar i Sverige har så kallad supportstatus och kontrolleras av ledningen i Finland. I Sverige har det förekommit så kallade patrulleringar i Stockholm, Trelleborg, Säter, Borlänge och Hedemora.

Avsikten är förstås att nazisterna troskyldigt ska associeras med ”Vuxna på stan” och liknande civila initiativ som har en viss goodwill. Men här rör det sig alltså inte om normala medborgare. En vanlig banderoll som används lyder ”Refugees not welcome”. Det är inte trygghet utan otrygghet som dessa gäng ger upphov till och de som jagar bort dem gör en välgärning både för andra och sig själv. Inga fascister ska få härja på våra gator, någonsin.

Sverige: Nordea organiserade skatteflykt.

Den svenska storbanken Nordea ska ha erbjudit sina rikaste kunder att skapa brevlådeföretag i skatteparadis. Allt för att undvika skatt. Det visar läckta dokument som SVT:s Uppdrag granskning tagit del av, avslöjar SVT Nyheter.


 

soo


 

Malmö/Lund: Legobyggande verksamhet.

Daglig verksamhet är en dagtidssysselsättning för personer med en utvecklingsstörning, autism, andra neuropsykiatriska funktionshinder eller bestående hjärnskada. I de 250 kvadratmeter stora lokalerna räknar Christian Schanner att landa på 400 kilo Lego-klossar och söker nu personal (SDS).

Konsten: Some people see dirt, others see art!

En 22-årig man från Essex nordöst om London har väckt en del muntra miner på vägarna i sydöstra England genom att förvandla smutsiga bilar till rullande konstverk. Mannen benämns i engelska medier som ”Essex van Gogh” – en ordlek med betoning på van i betydelsen skåpbil (dn.se). Inget som utan vidare bidrar till konsthistorien men ändå kreativt på sitt vis.


 

dirtgraffiti1

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 3 april, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: