Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #717. Turkiet skjuter flyktingar.

Världen: Amnesty: Turkiet har skjutit ihjäl flera flyktingar vid gränsen.

Turkiet skickar tillbaka tusentals flyktingar till det krigshärjade Syrien. Bakom uppgifterna står Amnesty International som pekar på riskerna med den nya uppgörelsen mellan EU och Turkiet. – I sin desperation att stänga sina gränser har EU-ledarna helt bortsett från det faktum att Turkiet inte är säkert för syriska flyktingar och att det blir mindre säkert dag för dag, säger John Dalhuisen, Amnestychef för Europa och Centralasien.

polis

Kapitalets polis. Foto courtesy Proletären.


Sverige: Poliser slipper fortfarande brottspåföljd.

Av de omkring 5 000 anmälningar som lämnades in mot polisanställda i fjol ledde bara en bråkdel till åtal.– Svensk internutredningsverksamhet har de senaste 17 åren inte ens uppnått internationell ministandard, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap. I fjol lämnades 5 600 anmälningar in mot anställda inom polisen, andra rättsmyndigheter och riksdagen 2015. Men bara 2,5 procent av dem redovisades för åklagare i form av förundersökningsprotokoll. Drygt 90 procent av anmälningarna gällde polisanställda (AB).

Konstigt att allmänheten har noll förtroende för polisen?

Sverige: Högervåldet – nya asylbränder.

En brand i ett asylboende i Säffle i Värmland på lördagen misstänks vara anlagd, skriver gt.se. Ingen skadades och branden kunde snabbt släckas av räddningstjänsten. Det finns förråd i källarvåningen som vi tror att någon har tänt eld på, säger Eva Högfeldt, vid polisen i Värmland, till TT. Tolv personer i är skrivna på adressen. Trapphuset rökfylldes men ingen behövde evakueras. Händelsen rubriceras som mordbrand av polisen (Aktuelltfokus).

Malmö/Lund: EU-migranter på gatan igen.

Med dystra miner flyttar EU-migranterna ut ur härbärget som varit deras hem i två månader. Framöver är det kyliga nätter under bar himmel som gäller.
– Det tär både psykiskt och fysiskt att sova ute, säger Moldovan Samoil (SDS).

Konsten: Kerstin Thorvall.

Jessica Kempe (DN) har sett det som andra missat: det var inte Kerstin Thorvalls destruktiva sexualitet – inte ovanligt på den tiden – eller bekännelselitteratur utan hennes teckningskonst som gjorde henne betydelsefull.


 

kerstin–thorvall006

Courtesy Kerstin Thorvall


Boktips: Svetlana Aleksijevitj: Kriget har inget kvinnligt ansikte. Ersatz förlag 2012.

Årets Nobelpristagares bästa bok. Fullständigt lysande. Det är oerhört tunga upplevelser men också vittnesmål om fantastiskt hjältemod och övermänsklig uthållighet. Livet, döden, kärleken och kören av vittnesmål. Stalin vann inte Andra Världskriget – det var det modiga ryska folket som krossade nazismen och säkerställde segern. Vilket hela världen skall vara dem evigt tacksamma för, i alla tider.

 

 

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: