Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #716. Bruna riksdagspartiet fortsätter att backa.

Världen: Jacob Zuma och skandalerna.

Sydafrikas djupt korrumperade president Jacob Zuma, som använt statliga medel för att renovera sitt hem, bröt mot konstitutionen när han vägrade att betala tillbaka delar av kostnaderna för renoveringarna. Det framgår av författningsdomstolens dom som presenterades i dag. Presidenten ska betala tillbaka pengarna (AB). Ja, fattas bara.

Zuma har förekommit i flera brottsutredningar, och har också ställts inför rätta. Bland annat i en korruptionsutredning med kopplingar till den stora vapenaffären 1999. En nära rådgivare till Zuma dömdes senare till 15 års fängelse för korruption och domaren slog då fast att rådgivaren och Zuma hade ett korrupt förhållande. Men korruptionsutredningen mot Zuma lades – något oförklarligt – ned 2009, utan att han någonsin ställdes till svars för anklagelserna. Jacob Zuma har fyra fruar och minst 20 barn.

Ingen värdig efterträdare till Nelson Mandela precis. Vad hände med Mandelas socialism? Och omfördelningen av Sydafrikas rikedomar till den mycket fattiga och mycket arbetslösa befolkningen dröjer.

Sverige: SD fortsätter att backa.

SD backar igen, nu till under 18%. Heja på! Novus väljaropinion är en sammanvägning av resultaten från Demoskop, Novus, Sifo, Skop samt Ipsos och baseras på 5.480 intervjuer.

sd-1

Malmö/Lund: Rojava will never surrender!

”Vi har gett pengar till experimentella projekt där det inte är säkert vad som kommer ut. Det har gjort Framtidens Lund unikt genom åren”, säger Linnea Bergström.Men har det verkligen märkts? Och visst är det egendomligt att Lundakulturen inte bekostas av kommunen utan står och faller med  utomstående finansiärer.

Representanter för den kurdiska revolutionen i Rojava talade igår i Lund på India och i Malmö på Amathea.Våra hjältar! Och mellanösterns enda hopp.

Konsten: Staten, Kapitalet och Konsten.

Statens konstråd satsar under tre år 26 miljoner kronor på konst i ”vissa bostadsområden med lågt valdeltagande”. Satsningen heter ”Konst händer”. Kulturnytts kritiker Maryam Fanni har följt upptakten och ser ett projekt med många oklarheter.(SR). Jag gillar inte riktigt att man använder konst som plåster på en miserabel bosradsmiljö. Rusta upp, utsmycka – i den ordningen! Och varken Staten eller Kapitalet har någon absolut kompetens på området, den finns hos konstnärerna själva.

skr

Övrigt: Sprayfabrikanterna meddelar att lanseringen av AGPC tyvärr avbrutits på obestämd tid men återkommer eventuellt nästa 1 april.

 

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 2 april, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: