Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #715. Oh the irony.

Världen: Erdogan: Belgien har egen skuld.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar de belgiska myndigheterna för att inte agera tillräckligt kraftigt mot militanta grupper. Han säger också att veckans terrordåd i Bryssel är självförvållat genom flera brister i den belgiska underrättelsetjänsten. I samma tal hävdade han att Europa inte tar terroristhotet på allvar, särskilt ”eftersom PKK inte fördöms tillräckligt hårt”. Den här diktatorn har sannerligen huvudet under armen.

Erdo

Sverige: Margot Wallström träffar president Barack Obama.

Bilden i Expressen som är tagen i Vita huset visar att de utan överdrift verkar se glada ut, särskilt Margot. Direkt efteråt bjöd presidenten på en arbetsmiddag tillsammans med toppolitiker som Kinas president Xi Jinping, brittiske premiärministern David Cameron och president Francois Hollande (Expressen).

Malmö/Lund: Putinparanoia.

”Ryssland, styrt av president Vladimir Putins paranoida gangsterregim, satsar på krypande, asymmetrisk aggression för att återta strategiska positioner som gick förlorade när Sovjetimperiet kollapsade och för att så split och osäkerhet i västvärlden” hojtar Per T Ohlsson i Sydsvenskan. Och så kommer slutklämmen: ”Putin har i själva verket samma mål som IS: att försvaga den europeiska demokratins motståndskraft. Det är bara de asymmetriska medlen som skiljer dem åt: lögnen och bombvästen”. Om denna kalla-krigs-retorik inte är just paranoia – vad är det då?  Oh the irony.

Konsten: Gobeläng åter till Operahuset i Sydney.

Över femtio år efter att den beställdes har en gobeläng av Le Corbusier kommit på plats på Operan i Sydney. Det var den danske arkitekten Jörn Utzon som ritade den fantastiska Sydneyoperan och som övertalade sin berömda kollega att bidra konstnärligt till interiören (svt.kultur).

courbiser

Le Corbusiers gobeläng. Foto: Sydneys Operahus.


Övrigt: Nu lanseras det nya efterlängtade sprayfärgsmärket Anti Graffiti Prevention  Colour perma(AGPC) och det har redan blivit en stor succé. Finns i c:a 1000 kulörer, torkar på under en sekund, vacker helblank finish. Starkt självlysande nattetid. Färgen är garanterat omöjlig att avlägsna med all sorts mekaniska bekämpningsmedel och alla kända kemikalier. Skriftlig livstidsgaranti.

Inte ens sandblästring biter, murytan runt färgen påverkas men inte piecet. Det går heller inte att lägga ny puts eller annan beläggning över hela muren, AGPC innehåller Cobolt Nix Buff 99-x som får allt utom piecet att vittra sönder över natten. Det går heller inte att riva muren eftersom den då är kontaminerad med en hemlig halveringstid och genast blir högriskavfall.

Däremot går det bra att fortsätta måla lager på lager, och graffare   eller allmänhet drabbas inte av något obehag alls, bara klotterrengörare samt anhängare av nolltolerans tack vare ny teknik. Ja, permanent är bara förordet. I din närmaste färgbutik fr.o.m april.   Humana priser.        — Källa och tillverkare: se nästa krönika.


* * *

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: