Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #714. Bernie for President!

Världen: ”Räkna inte ut Bernie Sanders!”

skriver min favorittrotte Emma Lundström i Internationalen, och återberättar bland annat episoden från Portland när en liten fågel (som fick smeknamnet Birdie Sanders) flög upp och satte sig på hans talarstol. ”Sanders har momentum för han talar om det som andra politiker betraktar som drömmar” (Intis).

Flyktingar, studenter och människorättsaktivister protesterade mot EU och Turkiets flyktingavtal på onsdagen (SR).

 

eu-turkiet

Foto courtesy Petros Giannakouris/TT


Malmö/Lund: Bloggen Mitt Lund går från klarhet till klarhet

senast med en drapa om AF:s havererade debattkväll. Lerkot definierar sig själv som konspirationsteoretiker men jag tycker hans analys i detta fall är helt rationell.

Malmö/Lund: Det Radikala Lund.

I en bokrecension angående lundaradikalen Bengt Lidforss (1868-1913) skrevs det för några år sedan så här, vilket jag återger med visst gillande:

”Samtidigt på Kastanjegatan håller Smålands nation den röda lundafanan högt och deklarerar sig stolt vara ”socialistisk, feministisk, vegansk och antirasistisk”, och i Kulturkvadranten ligger ännu den radikala bokhandeln India Däck. I sin bok ”Vi som visste allt” skildrade Håkan Arvidsson hur 1968-rörelsen blomstrade i Lund, och vem vet om 1968 års eller dagens lundaradikalitet skulle ha frodats i samma utsträckning om det inte funnits en traditionens mylla att gro i” (Maria Küchen, SDS).

Ja, Lund är präglat av radikalism men inte längre av ”den långa bruna skuggan” som Per Svensson menar satt sin prägel; den definitiva upplösningen av denna skedde den 30 november 1991. Och Det Radikala Lund lever – för behovet är större än någonsin.

Konsten: Jenni Laiti.

Jenni Laiti, konstnär och aktivist, använder konsten som sitt vapen. Hon kämpar för samernas rättigheter och är van att säga nej.

Laiti är medlem i gruppen Suohpanterror. Gruppen består av anonyma samiska aktivister och konstnärer från olika delar av Sameland. De hämtar sin inspiration ur kända propagandabilder. Med sin konst vill Suohpanterror bryta ner, provocera och slå sönder maktstrukturer och deltar nu i Kiasma-utställningen (YLE). Det var väl det jag trodde – än kan konsten användas som vapen. Vi önskar dem lycka till – cred!

 

laiti

Courtesy Jenni Laiti

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 1 april, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: