Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #713. Franska revolutioner.

Världen: Franska Revolutionens då och nu.

Ungefär 266 protestmarcher har genomförts i alla större franska städer mot arbetarfientliga reformer. Våldsamma konfrontationer med polisen fortsätter. Facken som deltar uppskattar att 1,2 milljoner människor över hela landet protesterade (revolution news).

france-marches


http://frda.stanford.edu/ finns bl.a. teckningar och andra bilder från Franska Revolutionen 1789-1793 som nyligen digitaliserades. Mycket intressant. Här finns ytterligare 14.000 bilder i färg på Open Culture. Revolutionerna 1830, 1848, 1871 och 1968 är lika bra eller ännu bättre dokumenterade.

Och även idag sitter ancient regime alltså löst i revolutionernas Frankrike.

Sverige: Det senaste nazimordet?

24/3 2016 hittades en kropp i ett utbrunnet bilvrak på en väg söder om Ödeshög. Polisen misstänker att den döde är uppsalapolitikern Alexander Bengtsson, 20. Omständigheterna kring det misstänkta dödsfallet är fortfarande oklara. Han har tidigare utsatts för ett mordförsök i sitt hem. Han har profilerat sig som en förkämpe mot rasism och homofobi. Så sent som för några dagar före bilbranden deltog Bengtsson i SVT:s Gomorron, och berättade om de många hot han har fått ta emot på grund av sitt politiska engagemang. ”Oavsett hur det gått till – rasismen tog hans liv” säger Gudrun Schyman på Twitter.

Malmö/Lund: Lund populär skolstad.

Ansökningarna till Lunds kommunala gymnasier inför hösten har räknats ihop.65 procent av de sökande, nästan två av tre, kommer nu från andra kommuner än Lund, vilket är nytt rekord. För ett år sedan var motsvarande siffra 63 procent (SDS).

Konsten: Johan Falkman.

Här en bild på Johan Falkmans bronsportar. Stiligt material. Tyvärr i ett kommersiellt sammanhang – men Ghibertis berömda bronsportar under renässansen betalades ju av kyrkan; konsten har vanligen varit beroende av mecenater.

johanfalkmanbronsporten

Johan Falkmans bronsportar förbereds för montering. Bild courtesy SDS.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: