Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #711. Non serviam.

Världen: Pompejis graffiti digitaliseras.

The Atlantic berättar om kartläggningen av den antika, utgrävda staden Pompejis graffiti på husfasader. Latinska kärleksförklaringar, förolämpningar och hyllningar till gladiatorer är bevarade in till vår tid efter att staden lades under aska från vulkanen Vesuvius år 79. Därefter glömdes den bort för att bli föremål för arkeologiska utgrävningar på 1800-talet. Idag är två tredjedelar frigjorda och kan beskådas av allmänheten. Ett enastående vittnesmål om vardagslivet under antiken finns i dessa graffitiristningar, som nu ska systematiseras och översättas för att skapa en helhetsbild och fördjupad kunskap. Det finns även ett svenskt pompejanskt graffitiprojekt som kan hittas här.

Pompeii-street-graffiti-631.jpg__800x600_q85_crop

Världen: Maktskifte i Burma.

Fredspristagaren Aung San Suu Kyis nära vän Htin Kyaw svors på onsdagen in som president i Burmas parlament. Maktskiftet innebär ett stort steg i landets långdragna övergång till demokrati efter mer än 50 års direkt eller indirekt militärstyre.

Sverige: Höjd bankskatt!

Äntligen. Bankerna har kommit billigt undan skattemässigt, tycker finansminister Magdalena Andersson. Vinsterna är rekordhöga. Därför föreslår hon nu höjd bankskatt. Det bästa (s)-förslaget hittills. Go Magdalena, go!

Sverige: 2600 byggnadsarbetare i strejk.

Byggnads varslar cirka drygt 2 600 medlemmar på 60 företag om strejk, enligt ett pressmeddelande. Det är den största strejken hittills i byggbranschen (Aktuellt fokus). Nu börjar avtalsrörelsen ta sig.

Sverige: Varför det kastas sten.

”Polisen kommer hit och trakasserar oss, och det leder till stenkastning och bränder”. Det menar en ung kille som P4 Uppland träffar i samband med en av den senaste tidens många bränder i Gottsunda/Valsätra söder om Uppsala.  ”Det har brunnit mycket för att polisen kommer hit och trakasserar oss. Vi sa till dem att de är välkomna om de vill stoppa ett brott, men de har tagit tre av våra vänner som inte har med saken att göra. Då blev det som det blev, stenkastning mot polisen och bränder. Alla blev arga på dem”, säger killen (SR).

Mönstret känns igen: istället för att förebygga brott förorsakar polisen brott. Detta är ändå ett obetydligt exempel. Över hela världen har polisen framprovocerat storskaliga kravaller gång på gång och inte sällan med dödlig utgång. Suburban lives matters!

Malmö/Lund: Nya flyktingbostäder i Lund.

LKF vill bygga 24 temporära bostäder på Linero. Bostäderna är tänkta åt nyanlända flyktingar. Se där, det går!.

Konsten: Ernst Nordin (f. 1934).

”Den lilla bronsflickan i flätor är en av mina favoritskulpturer i Stockholm”, skriver Eva-Karin Gyllenberg i DN. Den heter ”Non serviam”, som är latin för ”Jag vill inte tjäna”. Jag instämmer med acklamation i den sentensen!

 

nonserviam

Flickan i brons på Malmskillnadsgatan, skapad av Ernst Nordin. Courtesy foto: Eva-Karin Gyllenberg.

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: