Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #710. Konst på väg.

Världen: Jag, jag, jag.

Donald Trump, som leder stort i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat, backar nu från ett tidigare löfte om att stödja partiets kandidat om det skulle bli någon annan än han själv. Man kan föreställa sig – med fasa – den Trumpska utrikespolitiken.

Sverige: Exit Heberlein.

Författaren Ann Heberlein påstod i fredagens Göteborgsposten att antalet religiöst motiverade terrordåd i Europa ökat lavinartat under 2014. Det stämde inte. De 395 dåd hon hänvisade till visade sig vara två. Och en parodisk rättelsekarusell började (AB).

Man blir med rätta besviken på Ann Heberlein, länge en förnuftets röst i den allt brunblåare Sydsvenskan. Nu deltar hon i den rasistiska högervridningen av Expressen. Sorgligt; där vi blev lurade.

2015 anlades ett 50-tal bränder på flyktingboenden. Nu händer det igen, i Göteborg och Malmö. Två flyktingboenden utsattes för bränder under natten mot onsdag. Ingen av dem ledde till några personskador – men polisen misstänker att båda bränderna var anlagda.

Malmö/Lund: Vårt behov av hämnd.

Psykoanalytikern och forskaren Suzanne Kaplan har specialstuderat hämndens och upprättelsens innebörd, I kväll gästar Kaplan ”Rum för samtal” på Domkyrkoforum i Lund för att tala om dessa laddade begrepp. Lukasstiftelsen i Lund arrangerar tillsammans med Domkyrkoforum och Sydsvenskan.

Är det något som borde hämnas är det finanselitens utsugning av svenska folket och den rasistiska högerpolitiken som ramlat i SD:s famn. ”Ni ska få städa i våra fabriker, ert förbannade borgarpack!” som det heter i visan. Det vill jag kalla en rättmätig hämnd.

Konsten: Konst på väg.

Louise Magnusson, kultursekreterare hos Tierps kommun och huvudansvarig för Konst på väg: ”Spännande, varierade och välbesökt. Och med en vädermässigt riktigt bra avslutningsdag då vårvärmen kom på allvar. Jag har inte någon definitiv siffra ännu men känslan är att det varit fler än i fjol då det var runt 19 000 besök. De utställare jag talat med säger att de haft många besökare” (UNT).

Det förefaller ha varit ett mycket blandat arrangemang med inte så litet amatörism och tingeltangel men ändå några intressanta verk. Konst är inte bara elitens intresse.

konst på väg

 Courtesy Konst på väg.

Bloggosfären:Nystartade bloggen Jävligtkritiskthar den både blygsamma och storslagna målsättningen ”att förändra världen ord för ord”. Läsvärt! Och Bandiller ångar på. Senast får den impertinente ekonomen Stefan Fölster sig en omgång. Rätt så!

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 mars, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: