Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #708. Blade Runner.

Världen: Blade Runner och PKD.

Med sin mix av hårdkokt deckare, dystopisk samhällsskildring och existensiell meditation, fick Blade Runner – till skillnad från sina olydiga androidslavar – evigt liv. Den 5 april visar SF den slutgiltiga versionen från 2007 som ett led i deras klassikerserie. Det är en praktfull film fylld av symbolik, som den vita duvan som lyfter ur  androidens hand när hans förprogrammerade livstid är slut. Och hela tiden regnar det.

Philip K. Dick är en av de intressantaste science-fictionförfattarna med sina filosofiska frågor om verklighetens natur. Hans roman ”Mannen i det höga slottet” går just nu som amerikansk tv-serie: en kontrafaktisk historia om ett USA som förlorade Andra världskriget och delats upp mellan Tyskland och Japan. Och för att återknyta till vår egen tid: För andra gången i historien har vi nu möjligheten att undvika en nazistisk dystopi.

Här finns mer om PKD och en länk till ”The last of the Masters” – en tidig PKD-novell med anarkistisk diskurs.

Sverige: Ekonomisk demokrati.

”Vågar S vara med? När den demokratiska socialismen artikuleras klart och tydligt vinner den stort stöd – som nu i det kapitalistiska USA. De socialdemokratiska partierna behöver förnya sig i frågor som ekonomisk demokrati, kampen mot ojämlikheten, klimatet, välfärden och ge en vision om frihet och goda liv åt alla”, skriver Daniel Suhonen på DN Debatt 26/3. Och Maria-Pia Boethius i ETC tar itu med begreppet ”Den svenska modellen”.Ja, levnadsstandarden var hög på 50-talet. Men vem var det som betalade?

Malmö/Lund: Malmö Seriefest.

Fokus på självpublicerade serier, gemenskap och livet som serieskapare. Det är vad som väntar när Malmö seriefest i helgen intar stadsbiblioteket.Ett hundratal serieskapare kommer finnas representerade på Malmö Seriefest den 2-3 april. Hälften av dem kommer själva finnas på plats på Malmö stadsbibliotek (SDS).

Konsten: Ny konstutbildning.

”Förhoppningen är att deltagare från utbildningen väljer att ta plats i konstvärlden och på sikt bidra till göra den mer heterogen, men också att deltagare skapar sina egna platser som kan utmana de etablerade institutionerna”, säger verksamhetsutvecklare Lisa Nyberg i ett pressmeddelande.Utbildningen är skapad av Malmö folkhögskola och Folkrörelsernas Konstfrämjande i samarbete med Malmö Konstmuseum. Utbildningen startar hösten 2016.

 

pkd

Philip K. Dick (1928-1982).

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: