Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #707. Odins fascister.

Världen: Black Lives Matter.

På bara ett par år har Black Lives Matter blåst liv i frågan om svartas rättigheter i USA. Över tusen demonstrationer har organiserats och rörelsen mot polisvåld växer hela tiden (GP).

Erdogan utsträcker nu ”kampen mot terrorismen” dvs mot det kurdiska folket, till vad han kallar för ”akademisk terrorism”. Det innebär att varje stöd till kurderna i avhandling, möten, skrift eller på nätet är att jämställa med väpnade attacker. Kan ingen bara avlägsna denne galne diktator? Dunsta, försvinn, blås bort!


 

erdogan

Courtesy Latuff


Sverige: Inga Odins fascister på våra gator!

Ett 20-tal personer iklädda svarta luvtröjor med den svenska Soldiers of Odin- logotypen på ryggen sågs gå genom centrala Göteborg på långfredagen, rapporterar GP. Organisationen, som grundats av den finske nazisten Mika Ranta, finns nu enligt den antirasistiska stiftelsen Expo i närmare 20 svenska städer – och på Facebook finns det grupper för Soldiers of Odin i ett flertal länder. En majoritet av de aktivister som Expo identifierat har dömts för grova brott. De har fällts för bland annat misshandel, narkotikabrott, grova rattfyllor, hemfridsbrott, vapenbrott och besöksförbud efter kvinnomisshandel.

Detta är alltså en grupp gatugäng, nazister och kriminella pajasar som det iofs är svårt att ta på allvar men som självklart är fiender till arbetarklassen, vänstern, invandrarna och kvinnorna. Dom bör snarast rensas ut från gatubilden. Inga fascister på våra gator! Vi får hjälpas åt att se till att denna Mikael Johanssons högerextrema mobb går samma sorgliga öde till mötes som Pegida.

Malmö/Lund: Byt gammalt mot nytt med Lineropengar.

Linero får en egen valuta när återbruksbutiken ”Fixa till” nu öppnar vid torget. Här ska man kunna sy och snickra, byta till sig grejer som andra lämnat och lära sig saker på workshops (SDS).

Konsten: Fredrik Roos stipendium.

Den stora konstmässan Art Basel i Hong Kong öppnar i dag för allmänheten och en av de konstnärer som får stort fokus i år är Tatsuo Miyajima från Japan, känd för sina ljusinstallationer med siffor (SR).

Rooseum i Malmö är nerlagt och ersatt av Malmö Moderna, men Roos-stipendiet finns kvar. Sandra Mujinga (Konsthögskolan i Malmö), Karl Patric Näsman (Konstfack i Stockholm) och André Talborn (Konsthögskolan i Umeå) har tilldelats Fredrik Roos stipendium 2016. Den sammanlagda stipendiesumman på 600 000 kronor innebär att de får 200 000 kronor var.

 

SandraMujinga

Courtesy Sandra Mujinga

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 mars, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: