Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #705. Jesu hemliga liv.

Världen: Jesus i Indien, del 2.

Mina funderingar under påsken om Jesus visavi Buddha i Krönika #702 har fått mina läsare att efterfråga mer information. Då kan jag rekommendera boken Holger Kersten: Jesus lived in India. His unknown life before and after the Cruxification. ISBN 978-0-143-02829-1. Jag har funnit den läsvärd.

Bibeln säger alltså ingenting om den mellersta perioden i Jesu liv. Kersten menar att detta var en uppladdningsperiod innan han framträdde inför folket, full av gudomlig energi. Under denna period reste han omkring och tillbringade vissa perioder i Indien, främst i Kashmir, dit han återkom på ålderdomen. Det verkar i så fall inte orimligt att han studerade andra religioner och filosofiska system.

Buddhismen hade funnits i Indien sedan 500-talet, och de kulturella- och handelsförbindelserna mellan Palestina och Indien var sedan länge etablerade. I Kashmir finns t.om. en plats med en sarkofag som än idag kallas för Jesu grav. Hit ska han ha dragit sig tillbaka efter uppståndelsen. Några handfasta materiella bevis för denna tes finns inte, men det gäller ju det mesta i historien om Jesu liv. Somliga menar att han helt enkelt fortsatte att verka som snickare i Gallileen under de 18 försvunna åren. Däremot kan var och en konstatera att det explicita kärleksbudskapet finns i båda religionerna, mer eller mindre i samma form, men knappast någon annanstans.

 

jesusinindia

Sarkofagen i Kashmir.

Högerextremister i Bryssel.

Det som började som en lugn manifestation förbyttes i oroligheter när högerextrema demonstranter dök upp och gjorde nazisthälsningar, rapporterar CNN. Det som började som en fredlig tillställning förbyttes i oroligheter när hundratals högerextrema demonstranter dök upp på Place de la Bourse i centrala Bryssel, rapporterar CNN. De  skanderade främlingsfientliga budskap, gjorde nazisthälsningar och stampade på blommor som lagts på torget. Kravallpolis sköt senare med vattenkanoner mot demonstranterna för att mota bort dem. Samtidigt har terroristjakten fortsatt med full kraft i Belgien (AB).

Sverige: 700 poliser på kredit.

Personalbristen är akut, anser rikspolischef Dan Eliasson som ger klartecken till hundratals nya anställningar ute i polisdistrikten. Men pengarna saknas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.— Jag har sagt att vi ska anställa 700 utöver budget, i huvudsak civilanställda som kan hjälpa till med utredningsverksamhet och hjälpa till med gränskontroller, säger Dan Eliasson till radion.

Malmö/Lund: Kyrkan stängd för hemlösa.

Sedan i höstas har Sankt Johannes kyrka i Malmö varit öppen nattetid. Varje natt har drygt 100 flyktingar, EU-migranter och hemlösa sovit där. Jesus sa själv: ”Jag var hemlös och ni tog hand om mig. Vad ni har gjort för någon av dessa mina minsta, det har ni gjort för mig”. Vårt mål har varit att möta människan och försöka bidra till ett mänskligare samhälle, säger Anders Ekhem, kyrkoherde i Malmö. I december valde kyrkan att fortsätta ha öppet till påsk, men nu stänger man – medmänskligheten, eller kanske rättare resurserna, har tydligen nått en gräns.

Konsten: Paul Landowskis Jesusstaty i Rio de Janeiro.

Monumento Cristo Redentor (Kristus frälsaren), i dagligt brasilianskt tal kallat Cristo Redentor, är den välkända kristusstaty som är belägen på det 710 meter höga berget Corcovado, och som blickar ut över staden Rio de Janeiro i Brasilien. Den är förutom symbol för kristendomen ett kännetecken för såväl Rio de Janeiro som för Brasilien. Statyn är 30 meter hög (38 meter inklusive fundamentet/sockeln) och väger totalt 1145 ton. Den är skapad av skulptören Paul Landowski (1875-1961). Stilen är art déco. Invigningen ägde rum 12 oktober 1931.

Och detta får bli avslutningen på mina tankar om Påsken. Du kan läsa mer i artikeln ”Religion och revolution” på denna blogg.

 

jesus2.jpg

Mäktigt, inte sant?

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 27 mars, 2016 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: