Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #704. Tranorna ett vårtecken.

Världen: Påskupproret på Irland 100 år.

Påskupproret, eller Éirí Amach na Cásca på irländska, inleddes på annandag påsk 1916. Tusentals upprorsmakare ockuperade byggnader över hela staden, gjorde postkontoret till sitt högkvarter och utropade en irländsk republik. Storbritannien lät granaterna regna mot den nya republiken, bussade armén mot upprorsmakarna och tvingade dem till kapitulation på lördagen samma vecka. Hundraårsdagen infaller egentligen den 24 april, men högtidlighålls på söndagen den 27 mars eftersom påsken infaller tidigt i år (metro.se).

Vermontsenatorn Bernie Sanders vann en jordskredsseger mot Hillary Clinton i både Alaska, Washington och Hawaii under påskhelgen. Han har därmed vunnit minst fyra av sex delstater i demokraternas primärval (svd.se).

Sverige: Tranorna – ett vårtecken.

Tranorna vid Hornborgasjön brukar vara ett lika säkert vårtecken som tussilago och uteserveringar. Så även i år: Omkring 13 000 tranor befinner sig just nu vid sjön sydöst om Skara, enligt Länsstyrelsen i Västra Götaland (VK).

Malmö/Lund: LKF:s service.

Kommunala bostadsbolaget LKF har i dagsläget sexton bovärdar. Deras uppgift är att ta emot felanmälan, utföra lägenhetsreparationer och stå för skötsel av bostadsområdet. Från och med den 1 september kommer de att försvinna och ersättas av nio stycken områdesvärdar och ett antal områdestekniker. Anledningen till omstruktureringen är en kundenkät som LKF nyligen genomfört. Där kom det fram att hyresgästerna tycker att bovärdarna är svåra att få tag i (SDS).

Jag kan intyga att de är svåra att få tag på. Förut hade man ett kontor i varje område som var öppet. Nu blir det antagligen ännu mer omöjligt att få hjälp. Själv har jag väntat i tre veckor på en elektriker. Enda sättet är att gå till LKF:s huvudkontor inne i stan, men vad som händer efter en anmälan vet man aldrig.

Konsten: Egyptisk graffiti.

Graffitin exploderade i Kairo under den arabiska våren, och den finns ännu kvar. Såhär kan det se ut idag (Guardian).


 

cairo

 Courtesy the Guardian.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 mars, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: