Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #703. Kulturrevolution och konst.

Världen: Kulturrevolutionen 1966-76

Jag har letat material på nätet om Kulturrevolutionen men hittar mest historiskt värdelösa och uppdiktade vandringsmyter om kannibalism. Maos eget maktbegär och rädsla för att bli sidsteppad var en faktor av stor betydelse, men inte den största. Den viktigaste frågan var hur man skulle kunna ge varje ny generation revolutionen på nytt, avskaffa det borgerliga tänkandet och därmed utveckla socialismen till ett uthålligt system på väg mot klasslöshet. Det förekom naturligtvis överdrifter, men inget som överträffade det feodala Kinas mångtusenåriga förtryck. Problemet var personkulten och den blinda auktoritetstron på Partiet. Kulturrevolutionen var en motor i hela världspolitiken vid denna tid och den lyckades faktiskt fördröja kapitalismens återinförande i Kina med drygt tio år. Idag har både Kina och Ryssland samma nyliberala korrumperade oligarki; resultatet blev det samma både av stalinism och revisionism. Levnadsstandarden i Kina har ökat, men det har också de ekonomiska skillnader som under 1966-76 knappast fanns alls. Men i Kina finns minnet av möjligheten att åter välja en annan väg, och i det tiotusenårsperspektiv som kineserna älskar är klasskampens seger på sikt avgjord, särskilt om den frihetliga socialismen kan konsolideras i exempelvis Minqi Lis anda.

På Marxist.org och på MIA finns ett någorlunda vederhäftigt material i ämnet. Den tidigaste och bästa analysen gjordes (förstås) av Situationistiska Internationalen med artikeln ”Ideologins explosionspunkt i Kina”.

Sverige: Att det är sommartider är ju positivt

men att experimentera med den kronologiska tiden gillar jag inte. Det är svårt nog ändå att komma upp och i sängs och det blir bara morgonmänniskorna som gynnas. Orättvist mot kvällsmänniskorna som är en stor men förbisedd minoritet!

Malmö/Lund: Var finns vänstern i Vänsterpartiet?

Hanna Gunnarson (v) tycker Alliansen skötte budgetförhandlingarna bättre än de rödgröna. Dags att byta parti, kanske? Var Gunnarsson står politiskt har alltid förbryllat mig; särskilt radikal har hon aldrig framstått som. Däremot verkar hon dela Alliansens syn på Lunds autonoma.

Och sen Mats Olsson (v) med sin oförskräckta kamp mot – gatumusikanterna! Man frågar sig: var finns vänstern i ”Vänsterpartiet”?

Konsten: Liu Jian and Zhang Yu: Is It Ink Art?


March 19–April 27, 2016, Alisan Fine Arts, 2305 Hing Wai Centre, 7 Tin Wan Praya Road, Aberdeen, Hong Kong, China.

 

ink art

Courtest Artnet.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 mars, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: