Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #697.Vad är konst?

Världen: Syritza sviker Palestina

och samarbetar nu istället med Israel, rapporterar Proletären. Skamligt och svekfullt även mot de greker som hoppats på en bättre utrikespolitik. Slutsatsen för min del blir att visst kan man hoppas på vänstern – men inte på dess partier.

Donald Trump säger triumferande om attentatet i Bryssel att ”jag hade rätt hela tiden” om att inte släppa in ”muslimer” i landet. Men muslimer är ingen folkgrupp och då blir det rent rasistiska och religiösa urvalsmetoder, typ boende i Mellanöstern, som blir kriteriet. Det rasistiska vansinnet sprider sig fortare än terrorismen. Vilket antagligen är vad Daesh hoppas på. Istället borde man isolera och bekämpa Daesh där dom är, och det kan bara ske genom att stärka kurderna militärt. Turkiet är absolut inte att lita på.

Bernie vann med +57 (78-21) i Idaho.

Sverige: Dålig beredskap för katastrofer.

Bara en tredjedel av anställda inom polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård i Sverige tror på den egna organisationens förmåga att kunna agera vid ett terrorattentat liknande det i Bryssel. Det visar en avhandling vid Umeå universitet, skriver Svenska Dagbladet.

Terrorism måste angripas vid källan, inte slumpmässigt reaktivt från gång till gång. Det som inte kan angripas militärt måste förhindras på andra sätt. Och i botten ligger sociala, ekonomiska och politiska orättvisor – som inte låter sig bombas bort.

Malmö/Lund: Reslystna politiker.

Lunds kommun har deltagit på Mipim-mässan i Cannes sedan 2006. I år reser tre politiker och två tjänstemän. Budgeten är nästan halverad från i fjol och ligger på 330 000 kronor. Vad skattebetalarna får för dessa pengar är ytterst oklart – men politiker gillar ju att resa.

Konsten: Vad är konst?

Den akademiska tidskriften ”Empirical studies of the arts” publicerade 2008 en sammanfattning av den forskning som bedrivits i artikeln”The perception and evaluation of visual art”. Den vågar sig på att föreslå fem aspekter som betraktare generellt grundar sina utvärderingar av konstverk i. Dessa är Känsla, Estetik, Skicklighet, Intellektuell stimulans, Kreativitet (svd.se) Låter inte helt fel och det behöver knappast nämnas att ”den institutionella konstteorin” i så fall kan lämnas åt sitt öde. Det är betraktaren som gör verket, som Joseph Beuys brukade säga. Nedan målningen ”Birds” av Odd Nerdrum. Jag tycker den uppfyller alla fem kriterierna. Vad tycker du?

nerdrum

”Birds”. Courtesy Odd Nerdum.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: