Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #698. Motstånd.

Världen: Fästning Europa.

”Behovet av att stärka försvaret av EU:s yttre gräns är akut” säger Frankrikes premiärminister. Hur tänker man då – eller tänker man inte alls? Detta är det tillfälle rasisterna hoppats på. Men attentat av det slag som skett i Bryssel går inte att förhindra – vad som däremot är en möjlig konsekvens är en totalitär polisstat. Och då har terroristerna vunnit. Med ett fredligt och demokratiskt Mellanöstern är segern vår. Rojava visar vägen.

Sverige: Motståndsforum.

Offensiv rapporterar från Motståndsforum på ABF-huset i Stockholm. Resultatet denna gång var mer konkret, med ett försök att etablera ett nytt och rött motståndsnätverk. För att detta kan lyckas borgar lördagens beslut om att mobilisera till stöd för kommande demonstrationer inför riksdagens beslut om flyktingpolitiken och en alleuropeisk protestdag mot EU:s högerpolitik den 28 maj.

Socialdemokraterna stöds enligt den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio av 27,2 ­procent, en ökning med 2,7 ­procentenheter sedan förra ­månaden. Det är det högsta stödet sedan april förra året. Moderaterna får 23,9 procent. Men stödet för Sverigedemokraterna minskar alltså, för andra månaden i rad. Endast 18,9 ­procent av väljarna säger att de skulle lägga sin röst på Åkessons parti om det vore val i dag (AB).

Det är den sämsta noteringen sedan i juni förra året. Kräftgången fortsätter.

Malmö/Lund: Stora Algatan förfulas?

Byggfirman Fojab vill resa ett postmodernt femvåningshus med underjordiskt garage och plastkupor på taket – mitt i Kulturkvadranten.

En tomt som stått tom sedan 60-talet och använts som p-plats ska nu bebyggas i en stil som totalt drar ner intrycket av sekelskiftesatmosfären på gatan. Jag känner mig på sätt och vis berörd eftersom bokcafét på denna gata varit min arbetsplats under en längre tid. Albert Svensson på Nätverket Arkitekturupproret har ritat ett alternativt förslag som inte bryter av och inte ser massproducerat ut. Jag hoppas att hans förslag, inte Fojabs, blir verklighet. Annars är det bättre att luckan i husfasaderna blir kvar. Men som så många gånger förr när estetiska värden står på spel är risken att mer kortsiktiga intressen vinner. Läs mer på:

http://www.arkitekturupproret.se/2016/03/22/arkitekturupproret-lamnar-in-eget-forslag-till-lunds-kommun/

algatan

Den tomma p-platsen, Fojabs förslag, Arkitekturupprorets förslag. Vilket är vackrast?

Däremot får gärna Kulturen riva den monotona kinesiska muren på gatans vänstra sida, det skulle bli öppnare och mer levande. Sist det var aktuellt blev det visserligen folkstorm och planerna inställdes. Men idag borde det nog gå. Dessutom har ju alla statliga museer fri entré numera, så muren fyller ingen funktion längre.

Konsten: Ralf Arzt (f. 1963).

Arzt måleri är starkt inspirerat av modernt konstfotografi. Uttrycksmässigt befinner han sig i gränslandet mellan måleri och den fotografiska konsten. Han eftersträvar en känsla av modern fotokonst i måleriet och på så sätt kombinera det bästa ur dessa två världar. Blandningen mellan fotografiets förmåga att fånga själen och utstrålningen i ett speciellt unikt ögonblick, måleriet med sin yta, finish och känsla av exklusivitet som fotografiet inte förmår att ge. På så sätt suddar han ut gränserna mellan den fotografiska och den målande konstens uttryckssätt. Motivvalen är porträtt, nakenstudier och marinstudier.

RALF_ARZT-seascape

 Courtesy Ralf Arzt: Seascape, opd 106×150 cm.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 mars, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: