Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #696. Attentat i Bryssel.

Världen: Den förbjudna filmen om Ukrainas Euromaidan.

Detta avslöjande reportage  av Canal + från statskuppen i Kiev har plockats bort nästan överallt och uttryckligen förbjudits i Ukraina, Frankrike och flera andra stater. Man kan förstå varför när man ser det.

https://www.youtube.com/watch?v=SvwiUFOyXUk

Flera explosioner ägde rum i Bryssel på tisdagsmorgonen. Minst 11 personer ska ha dödats på flygplatsen Zavantem och 15 vid t-banestationen Maelbeek i vad den belgiska riksåklagaren kallar självmordsattentat (dn). Daesh/IS säger sig ligga bakom.

Raoul Castros tal på Kuba väcker trots allt en del frågor. Vad hände med den kubanska anarkiströrelsen, före 1959 den största i Latinamerika? Den hade behövts i förändringsarbetet nu – mot en frihetlig socialism. USA:s modell är inget alternativ.

Sverige: Miljögifter.

Farliga bekämpningsmedel förekommer i livsmedel i Sverige, trots att de är förbjudna i hela EU. – Det är ingen risk för hälsan för konsumenter, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket (TT) Men vad som är farligt för hälsan och cancerframkallande är ju inte enskilda gifter utan den sammanlagda påverkan vi utsätts för i maten, i luften, i vattnet, i marken, i arbetsmiljön och med vår livsstil i övrigt. Giftcocktailen. Något som knappast går att överblicka men ändå är verksamt och därför desto farligare. Därför bör vi kräva maximal giftfrihet i det vi kommer i kontakt med – så uppnår vi åtminstone en bättre helhetsbild.

Malmö/Lund: Folklivsforskaren Jan-Öjvind Swahn har avlidit.

Det uppger hans familj för Sveriges radios Kulturnyttt. Jan-Öjvind Swahn var programledare för tv-programmet ”Fråga Lund” och har också varit programledare i ”Kvitt eller dubbelt” och medverkat i tv-serien ”Skäggen”.Jan-Öjvind Swahn gjorde mycket radio och skrev många böcker. Han var professor emeritus vid avdelningen för etnologi vid Lunds universitet. Han blev 90 år gammal, skriver Lokaltidningen Lund.

Konsten: Olof Sager-Nelson (1868-1896).

Detta för sin samtid okända målargeni var kollega med anarkisten Ivan Agueli, umgicks i symbolistkretsar i Paris och dog redan vid 27 års ålder i lungsot. En utställning pågår just nu på Thielska galleriet, anmäld av Camilla Hammarström i AB. Nedan en av hans många melankoliska och inkännande porträttstudier.

osn

Courtesy Olof Sager-Nelson.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 mars, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: