Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #692. Inget polisvåld utan polis.

Världen: Läget.

Pessimismen breder ut sig. Om samhällsklimatet säger Maria-Pia Boëthius i ETC att ”Det var vad som hände på 1930-talet i Europa och i världen, det otänkbara normaliserades, steg för steg. Det är vad jag nu ser hända”. Men vi får inte lov att låta det hända. Vi måste göra motstånd, by any means necessary. Ilska är bättre än rädsla och revolutionen är alternativet. Låt oss samlas och tåga mot makten! Det går att vända utvecklingen. Efter regn kommer solsken och pessimism leder ingen vart. Nu är det faktiskt vårdagjämning – ljusets seger över mörkret – och så måste det också bli i politiken.

’Hitler, Trump is the same, only difference is the name’ och ”Dump Trump” skanderar protestanterna just nu utanför Trumps residens Trump Tower på Manhattan. Det finns trots allt ett motstånd och det kommer att växa sig allt starkare.

 

dumpTrump

 

Här finns en bra intervju i Proletären med Zilan Rojhelat från Kurdistans kvinnor. det finns ett motstånd.

Sverige: Inget polisvåld utan polis.

Kändispolisen Martin Mellin frågar i Expressen ”Vad är det som gör att polisen slår?” och svarar själv: ”Den som är anhållen”. Logiken är inte glasklar eftersom den ene är i överläge och den andre i underläge. Svaret skulle istället kunna vara ”polisen”. Särskilt när det inte finns någon yttre orsak vilket allt som oftast är fallet.

Malmö/Lund: The never ending Konsthallen.

Konsultfirman Volante Research AB ska ”undersöka hur tröskeln in till konsthallen kan sänkas på ett sätt som ändå värnar om konsthallens självständighet och samtidigt göra den tillgänglig för fler målgrupper. Utredningen ska fokusera på hur konsthallen kan öppnas upp och fungera som mötesplats och brobyggare mellan konst, kultur och samhället” (SDS). Mitt förslag, som jag har framfört tidigare, är att ändra direktivet från ”det senaste” till ”det bästa”. Det blir svårare – men också intressantare.

Konsten: Graffiti med plastmuggar

har dykt upp på olika platser i Stockholm (alltomstockholm.se). ”Evig tillväxt”, ”Kåt och tacksam”, ”Jag har ett riktigt jobb”, ”Idag får du ledigt” är några av de efemära och lakoniska budskapen. Det finns ett motstånd.

 

muggtext2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: