Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #687. Kapitalismens förestående undergång.

Världen: PKK kommer att försvara sig mot den turkiska terrorn.

En högt uppsatt ledare inom PKK-gerillan varnar för hämndaktioner som svar på offensiven. Det kommer att bli strider överallt varnar Cemil Bayik. – Turkarna plundrade och brände allt de kunde i de kurdiska städer där utegångsförbud infördes. Så nu är vårt folk fyllda av hämndbegär och uppmanar våra gerillagrupper att utkräva hämnd, säger han i en intervju i brittiska tidningen The Times. Ingen skugga faller över PKK – det är Erdogan som trappat upp konflikten med sin flagranta förföljelse. Detta trots att PKK och YPG/YPJ är de enda som bekämpar Daesh på marken, medan Erdogan i hemlighet understödjer och handlar med dessa hämningslösa religiösa fascister.


 

erdogan

 

Hackerkollektivet Anonymous har förklarat ”fullt krig” mot republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Vi önskar dem lycka till. Inget kan bli värre än Trump som president.

Sverige: Knivnazisten Andreas Carlsson äntligen häktad.

Den svenska nazist som misstänks för mordförsök i Malmö är nu tillbaka i staden. Han greps i Ukraina och har nu utlämnats till Sverige. Nazisten Andreas Carlsson, 32 år kom idag klockan 16.45 till Malmö. Inom kort kommer han att ställas inför häktningsdomaren. 32-åringen är misstänkt för att ha deltagit i ett angrepp med kniv på Kristianstadsgatan efter en manifestation på internationella kvinnodagen den 8 mars för två år sedan.

Han är en av fyra nazister som beväpnade med knivar attackerade och knivhögg flera personer. De fyra nazisterna är misstänkta för mordförsök på fyra personer, bland annat på MFF-supportern Showan Shattak (AktuelltFokus). Tidigare har Carlsson skrutit i pressen om hur lätt det var att hålla sig undan den inte särskilt engagerade polismakten, men nu ska han alltså åtalas. Inte en minut för tidigt.

Malmö/Lund: Europas undergång?

Per T Ohlsson skriver i en krönika i Sydsvenskan bland annat om favoriten nyliberalen Johan Norberg och att Europa kommer att rasa ihop. Jag för min del tror snarare att det kan vara den bankrutta kapitalismens sista suck vi ser, och det betyder inte jordens undergång utan mer att något bättre system därmed kan få chansen att etablera sig. Men det kommer inte att hälsas med glädje av den rika minoriteten – de fattiga däremot kan då gå mot ljusare tider. Man kan bara hoppas att det sker utan alltför mycket våld eftersom revolutionen i någon form vid någon tidpunkt ändå är oundviklig. Som Walter Benjamin sa: ”Vår tids erfarenhet: kapitalismen kommer inte att dö en naturlig död”.

Konsten: Samlingsutställning på Landskrona Konsthall.

Klockan 11 på tisdagsförmiddagen startade inlämningen av konst till årets samlingsutställning i Konsthallen i Landskrona. Det blev snabbt trångt i entrén. Ett verk från vardera 146 konstnärer i Nordvästra Skånes konstnärsförening har valts ut till utställningen. Verken kan ses som smakprov, för alla deltagande konstnärer är också med på påskens konstrunda då man kan träffa dem i deras hem eller ateljéer. Samlingsutställningen i Konsthallen pågår samtidigt som konstrundan, 25 mars till och med 3 april (SDS). Kvaliteten varierar naturligtvis – en hel del –  men det ohämmat kommersiella gör sig inte påmint på samma sätt som under tidigare påskrundor.

Förr om åren hade också Lunds Konsthall samlingsutställningar men det verkar man ha slutat med. Annars ett bra sätt att dels visa upp den lokala konstscenen och dels knyta kontakter med konstpubliken.


 

HD

 Bild courtesy Helsingborgs Dagblad.

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 16 mars, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: