Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #680. Inför genast e-demokrati!

Världen: Bernie Sanders om Kuba.

En artikel från 1985 (!) om Kuba blev det enda CNN kunde gräva upp mot Bernie Sanders i debatten mot Hillary i Miami. Sanders svarade att det gällde ett ifrågasättande av dåvarande presidenten Ronald Reagans utrikespolitik. – Vad det handlade om var att säga att USA:s försök att invadera Kuba var fel, att det var fel av USA att försöka hjälpa människor att störta Nicaraguas regering och att det var fel av USA att försöka störta den demokratiskt valda regeringen i Guatemala 1954, sa Sanders. Bernie for President!

Sverige: Politiker mot digital demokrati.

Justitieminister Morgan Johansson dömer ut förslaget om e-röstning då han anser att ”det skulle vara väldigt svårt att hålla på valhemligheten”. Vilket naturligtvis är fel även som svepskäl. Det verkliga skälet till politikernas motstånd är att de på sikt skulle bli överflödiga om verklig och direkt digital demokrati genomfördes. Vi skulle kunna ha beslutande folkomröstningar på nätet varje vecka om så önskades – helt utan korrumperade politiker och partier.

Förslaget om att prova e-röstning i ett antal kommuner i valet 2018 kom från vallagskommittén, med alla partier representerade, för snart tre år sedan. Valhemligheten kan givetvis behållas intakt med e-demokrati, det finns krypteringar och andra redskap för det liksom det gör för bankärenden. Men om vi gör tankeexperimentet att valhemligheten avskaffades skulle ingen utom möjligen SD drabbas – det skulle betyda slutet för det partiet eftersom ingen skulle vilja rösta på dem om det var offentligt.  Man skall kunna stå för sitt val. Parallellen med maskeringsförbudet är uppenbar: om man inte får dölja sin identitet när man demonstrerar, varför ska man få dölja sin identitet när man röstar? Den som inte är fascist har inget att dölja. Jag känner ingen som är så feg att hen inte kan stå för sin politiska övertygelse. Men så känner jag heller inte några fascister.

Sammanfattningsvis: demokratins reella innehåll skulle öka radikalt och SD skulle försvinna. Inför genast e-demokrati!

Computer keyboard with two gesturing hands

 

Malmö/Lund: Öresundsrevolutionen.

Protestgruppen Öresundsrevolutionen hämnades mot id- och passkontrollerna på Öresundsbron. Med hjälp av 400 meter plasttejp spärrade de av riksdagshuset i Stockholm, skriver Expressen.

I senaste numret av tidskriften Biblis på sidorna 62–69 skriver Ragni Svensson om ”Bokcafét. Politisk och social mötesplats i 1970-talets röda Lund”. Nostalgisk läsning. På fotot nedan från tidigt 1980-tal ser man t.v. Anna-Sofia Quenzel, numera verksam på tidskriften Expo. Hon flankeras av Joachim Retzlaff i näbbstövlar och på stegen poeten Karin Lentz. I denna stimulerande miljö har jag tillbringat mycket tid. Och Lunds Bokcafé (1970-1980) fick som ni vet en värdig efterträdare först i Wapiti och därefter i India Däck Bokcafe som sedan femton år tillbaka är i full verksamhet på Stora Algatan 3… i det svartröda Lund.

 

LundsBokcafé

Lunds Bokcafé. Courtesy SDS.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: