Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #679. Ta gatan tillbaka!

Världen: Hundratals anarkister tog tillbaka gatan från knarklangarna.

Grekland har Europas mäktigaste anarkiströrelse. Boende i anarkistiska bostadsområdet Eaxrchia i Aten demonstrerade mot knarkhandeln och maffian som driver kriminell verksamhet. Demonstrationen var ett svar på knarklangares misshandel. Det har pågått en konflikt i närmare ett år mellan anarkistiska aktivister och knarkhandlare i bostadsområdet (Aktuellt Fokus). 

Nu kräver hela EU Dawit Isaaks frihet. Nu kräver ett gemensamt EU att svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak släpps fri med omedelbar verkan. Under torsdagen antog EU-parlamentet en resolution som kräver att den eritreanska regeringen släpper alla politiska fångar (Expr.)

Sverige: Studie: SD-väljare har negativ människosyn.

SD-väljare har den mest negativa människosynen och tror oftare att personer innerst inne är egoister. – Människosyn och tillit har en betydande roll för hur folk röstar, säger forskaren Maria Sandgren. Hennes forskargrupp vid Södertörns högskola ville gå djupare och undersöka vad som ligger bakom partisympatier. – Ett huvudresultat är att människosyn och tillit är en vattendelare mellan Sverigedemokraterna och andra väljarna, säger Maria Sandgren (svd.se).

– Vi rekommenderar människor, speciellt kvinnor, att inte röra sig ute ensamma på natten, sade polisområdeschefen Stephen Jerand i Östersund på en presskonferens som skapat starka reaktioner. – Det här är helt otroligt, och så pinsamt för svensk polis år 2016. När får vi höra polisen gå ut och säga till män att stanna hemma från fotbollsmatcher och utelivet, tills de kommit tillrätta med huliganvåldet och krogvåldet? Bara kvinnor antas stå för det brottspreventiva arbetet själva när det gäller sexuella övergrepp och våld säger Katarina Wennstam (ÖP).

Malmö/Lund: Höje å strandskyddas.

Staffanstorps kommun har tillsammans med Lunds kommun kommit överens om att området kring Höjeå där Höjebromölla ligger ska omfattas av såväl strand- som landskapsskydd. Ett bra beslut. Höje å och dess omgivningar måste återställas till sitt naturliga tillstånd! Låt den åter bli den idyll med bad, fiske och hängpilar nära stan som Lundaborna så innerligt behöver.

Konsten: Gittan Jönsson.

Hon började med att rita, arbetade så med film som i sin tur ledde till måleriet. Det politiska och feministiska budskapet har varit starkt men det har också funnits perioder av helt andra motiv. Hon rör sig ofta i hemmet, med modern som diskade och städade och fadern som kastade diskus och åkte vasaloppet. Hennes kanske mest kända verk är satiren Diskkasterskan från 1978 som är både en hyllning och en uppgörelse med föräldrarnas traditionella könsordning. Men vardagen, barnen som ska födas och tas om hand jämte driften att få skapa finns också där inte minst i hennes bok Prinsessor utan Panik från 2007 som hon gjorde tillsammans med Kristina Abelli Elander.

 

diskkasterskan

Courtesy Gittan Jönsson: Diskkasterskan, 1978.

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: