Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #677. Kvinnodagen 8 mars.

Världen: Internationella kvinnodagen.

CZInternationella kvinnodagen 8 mars instiftades 1910 av den tyska Spartacusmedlemmen Clara Zetkin (1857-1933).  ”De som har mänsklighetens frigörelse inskrivet på sin fana bör inte döma halva mänskligheten till politiskt och socialt slaveri. Liksom mannen är underkuvad kapitalisten är kvinnan underkuvad mannen; och hon kommer att förbli underkuvad om hon fortsätter att vara ekonomiskt beroende. Arbete är grundförutsättningen för kvinnans ekonomiska självständighet” har hon sagt. Kvinnokampen är också en klasskamp. 

Bättre sex med socialism. Ola Söderholm berättar att i Östtyskland hade man 3,4 samlag i snitt i veckan och i Västtyskland 2,1. Han berättar vidare att samlagen i DDR var längre, 45 minuter, medan ett västtyskt samlag var 12–37 minuter. Kvinnors orgasmfrekvens var också dubbelt så hög i öst. Detta enligt sociologiska studier nära inpå murens fall. Kvinnor arbetade mer i Östtyskland, väst hade en utbredd hemmafrukultur. Man kunde också skilja sig lätt om man inte trivdes i sitt äktenskap, samhället understödde ensamstående. Det var lagligt med abort i Östtyskland och det fanns god tillgång på preventivmedel. Det fanns heller inget religiöst tabu kring sex och nudismen var ett naturligt inslag (ETC).

Sverige: Äppelträdet i Gävle räddas!

Vi har tidigare skrivit om Sveriges största och hundraåriga äppelträd i Gävle som hotades av att fällas för ett husbygge. Gävle kommun har nu lagt ett bud på 6,3 miljoner kronor på tomten i Sofiaparken för att trädet ska bevaras, rapporterar SR. De lokala aktivisterna vann. En positiv nyhet!

Sofiaparken Gävle - 2014-06-03 Foto, Sylve Rolandsson


 

Malmö/Lund: Kvinnodagen.

Bland andra aktiviteter: Mejeriet firar 8 mars med fotoutställning, komik, film och allsång och Kino visar filmen Girlhood 18.00.

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 8 mars, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: