Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #674. Rojavas kvinnor.

 

Världen: Rojavas kvinnor slåss för alla världens kvinnor.

Syriens krig förtrycker andra men frigör kurdiska kvinnor: Rojavas konstitution eller sociala kontrakt för sina cirka 4 miljoner människor stadfäster kvinnors rättigheter och uppmanar offentliga institutioner att arbeta för minskad könsdiskriminering. ”Även om vi frigör Rojavas kvinnor så försöker Daesh några kilometer bort göra det motsatta. Vi bekämpar dem på uppdrag av alla kvinnor i världen”, säger Mustafa, en kvinnlig politiker och fackföreningsledare i Rojava (Save Kobane).


 

Rojavas kvinnor

 

Sverige: En våldsam revolution är vår rätt – för ni är våldsamma nu.

”Nej, Alexander Bengtsson, det är inte vi i RKU som står för våldet i dag, det är du och alla dina åsiktsvänner som försvarar det kapitalistiska samhällssystemet som gör det. I går förfasade sig liberalen och antikommunisten Alexander Bengtsson i en debattartikel över det faktum att vi i RKU (Revolutionär Kommunistisk Ungdom) är ett revolutionärt politiskt ungdomsförbund som tror på en revolution för att förändra dagens klassamhälle. Bengtsson säger: “Personligen är jag inte helt främmande för att låta Nato placera kärnvapenrobotar på Gotland och i Sverige”. Så mycket är det liberala våldsföraktet värt”, skriver Nils Råsander, RKU i nyheter24.

Malmö/Lund: Fossilfritt.

Lund är en av kommunerna som deltar i länsstyrelsens projekt ”Fossilbränslefria kommuner” . Efter tre år ska kommunen ha nått 100 procent fossilbränslefri elanvändning, minst 90 procent fossilbränslefri användning av energi för uppvärmning och Minst 50 procent fossilbränslefri användning av energi för egna resor och transporter. Projektet involverar kommuner i norra och södra Skåne och har en gemensam budget på 17 miljoner kronor (Lokaltidningen). – Det här är ett unikt projekt som kommer att leda till minskade utsläpp av växthusgaser i Skåne. Vi hoppas att kommunernas arbete ska inspirera andra att minska sin användning av fossil energi, säger Eric Eliasson på Länsstyrelsen Skåne, projektledare för Fossilbränslefria kommuner, i ett pressmeddelande.

Konsten: Anna Odell.

På lördag öppnar Hälsinglands museum en utställning av konstnären Anna Odell, som handlar om henne själv. Anna Odell väckte stor uppmärksamhet när hon 2009 iscensatte en psykos på Liljeholmsbron i Stockholm. Utställningen som nu visas på Hälsinglands museum handlar om en människas svaghet när hon hamnar i svåra psykiska tillstånd och hur utsatt en svag människa kan vara. – Utställningen är inte svart-vit som många kanske skulle kunna tro, utan den är väldigt nyanserad och väcker tankar om konstens roll i samhället, om medias roll och framförallt om psykiatrins roll i ett välfärdssamhälle, säger Lars Berglund på Hälsinglands museum. Anna Odell fjättrad i en sjukhussäng, en del av den psykiatriska tvångsvårdens slutna värld där hon själv varit i och nu på olika sätt med bilder och ljud berättar om utsattheten av att vara en psykotisk person. – Hon lyfter fram en grupp i samhället som har svårt att göra sin röst hörd och det är personer med psykiskt funktionshinder, om man gör sin röst hörd så kanske man inte tas på allvar, säger Lars Berglund. På utställningen visas filmer, objekt, ljudupptagningar och bilder från bland annat Liljeholmsbron och den efterföljande rättegången (SR).

 

AO

 

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 5 mars, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: