Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #673. Bängen trålar.

Världen: Demonstrationer mot al-Assad.

Den bräckliga vapenvilan har gjort att hundratals syrier för första gången på flera år tagit sig ut på gatorna för att protestera mot den syriska regimen. Demonstranter i områden som hålls av oppositionen i Aleppo, Damaskus, Daraa och Homs krävde på fredagen att Bashar al-Assad ska lämna makten.

Sverige: Bängen trålar.

Angående den senaste tidens informatör- och infiltrationsförsök mot vänstergrupper finns här och här ett par förnuftiga länkar om hur man kan hantera den situationen.

Malmö/Lund: Utomparlamentarisk kvinnodag i Lund.

Förstör det som förstör oss!
Demonstration söndag 6 mars 14.00 Stortorget Lund.

Feminism innebär frihet. Det är friheten att kunna gå var vi vill, leva hur vi vill, älska vem vi vill. Fascismen är den raka motsatsen till dessa friheter. Idag i en tid då fascismen är på frammarsch så innebär den ett hot mot kvinnor, transpersoner, feminister och alla andra som inte passar in i fascismens fantasivärld. Fascismen har alltid inneburit kontroll över kvinnors kroppar och över deras reproduktion, allt i nationens namn. Fascisterna hotar aborträtten, de hatar homosexuella och de angriper kvinnors och transpersoners deltagande i det offentliga livet.

I Lund liksom i stora delar av Sverige har vi sett en upptrappad fascistisk aktivitet. De har angripit människor för att de ser utländska ut i mitt i staden. De har satt upp affischer och klistermärken, förtäckta hot för att visa att de vet var vi befinner oss, på socialistiska lokaler. De har genomfört plötsliga demonstrationer för att försöka ta över gatorna. Vi får inte heller glömma de mordförsök som fascister utsatt feministiska aktivister för två år sedan efter Ta Natten Tillbaka-demonstrationen i anslutning till åttonde mars-firandet. Fascistisk ideologi, som spänner från Sverigedemokraterna till de renodlade nazistsekterna, hyllar nationen och familjen. För dem är familjen en miniatyr av staten, en diktatur där fadern auktoritärt ”uppfostrar” och styr de andra. Det är en enormt misogyn världsbild där kvinnor förpassas till hemmet. De som på något sätt avviker från de fascistiska könsidealen beskrivs i bästa fall som sjukliga och/eller amoraliska, i värsta fall som helt utan rätt att finnas till. Ibland försöker de lura oss genom att peka på invandrarmän och beskylla denna grupp för att vara de enda sexisterna, men de har aldrig velat befria kvinnor vare sig i Sverige eller någon annanstans. Det enda de vill är att själva kontrollera dessa personer, deras besatthet av den symboliska våldtäkten av nationen är bara rädslan för att själva inte få äga och kontrollera moder Svea och alla kvinnor som bor i landet.

Vi behöver sätta brandattackerna mot flyktingförläggningar i kontexten av hatet mot romerna, vi behöver koppla nazirörelsens offensiv ihop med Sverigedemokraternas framgångar. Samtidigt behöver vi inse att feminismen av nödvändighet är socialistisk och antifascistisk eftersom den strävar efter den reella befrielsen av alla människor. Feminism innebär att vi behöver inte bara rätten att få arbeta utan även att vi måste kämpa mot våra chefer för att ta makten över arbetet självt.

Idag har partierna som för blott några månader sedan gråtmilt förklarade att ”Refugees welcome” gjort en helomvändning. Det är bara vänstern som fortfarande är antirasister efter att politikerna vände på en femöring. Vi måste kämpa utanför parlamentens ramar på gator och torg för att skapa praktisk solidaritet underifrån med flyktingar. Vi måste förhindra fascisternas attacker på kvinnor, transpersoner, invandrare och alla andra de avskyr. Vi måste omkullkasta patriarkatet, kapitalismen och fascismen! Demonstrera därför den 6:e mars kl. 14.00 på Stortorget i Lund!

Efter demonstrationen samlas vi på Smålands för att fika för en billig peng, köpa snygga tröjor och bra böcker och prata om hur vi kan bedriva feministisk kamp på alla årets dagar. Ta chansen att prata med Lunds utomparlamentariska organisationer om feministisk aktivism! Manifestation 8 mars 19.00 Domkyrkoplatsen om aborträtt.

6mars

love&peace

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 mars, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: