Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #669. Kabang!

Världen: Finland och Tyskland ifrågasätter rasistiska organisationer.

”Den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter har i ett beslut slagit fast att rasistiska möten är ett missbruk av mötesfriheten. Ur juridisk synpunkt är det centralt att poängtera att speciellt den offentliga makten, till exempel regeringen, har en skyldighet att på alla tillgängliga sätt försöka förhindra och förebygga rasism och speciellt kriminalisera rasdiskriminering och hets mot folkgrupp. Den offentliga makten ska alltså aktivt agera så att rasistiska demonstrationer och andra liknande åsiktsyttringar förbjuds. Om den inte gör så, verkar inte den offentliga makten i enlighet med grundlagen eller de internationella avtal om mänskliga rättigheter som Finland förbundit sig till.

Saken är entydig: gatupatrullering som särskiljer människor baserat på religion, hudfärg eller etniskt ursprung och som på ett allmänt plan kommer sig av en ideologi som skiljer människor åt i bättre och sämre, ska förbjudas”. (Svenska Yle).

Tysklands högsta domstol började på tisdagen behandla en begäran från fem delstater om att förbjuda Tysklands nationaldemokratiska parti (NPD), ett högerextremt parti med omkring 5 200 medlemmar som fick 1,3 procent av rösterna i förbundsdagen 2013. Delstaterna måste övertyga domstolen om att NPD är icke-konstitutionellt, utgör ett hot mot den demokratiska ordningen och har en aggressiv och militant åskådning (AB).

Samma sak gäller Sverige och det borde vara lika enkelt här att ta ställning till – och göra något åt. Rasismen och de nazistiska medborgargardena är ett samhällsgift som ska bekämpas både uppifrån och nerifrån, med juridiska, politiska och alla andra medel.

Sverige: Arbetsplatsolyckor nonchaleras.

En man i 50-årsåldern omkom i förmiddags i en olycka på en byggarbetsplats i Åkersberga, nordost om Stockholm. Arbetsplatsolyckorna minskar inte som Arbetsmiljöverket påstår utan de ökar. Omkring 50 arbetare dödas varje år vanligen till följd av arbetsköparens ointresse för säkerheten. En orsak till den förvrängda statistiken kan vara bristande inrapportering och att utländska arbetare inte tas med i statistiken.

Malmö/Lund: Vad är ”våldsbejakande extremism”?

Det kan ingen svara på och däri ligger svagheten. Lunds kommun vill ”förebygga våldsbejakande extremism”, vad nu det är för något. Allt eller inget? Bland annat så ska man ha informationsträffar och dela ut broschyrer till skolungdomar. Så länge det gäller rekrytering till Daesh/IS har jag inga invändningar, även om orsakerna inte finns här utan i det destabiliserade Mellanöstern. Men jag saknar verkligen resoluta insatser mot rasism och nazism som är ett mycket större problem i Sverige. Och i Lund. Och i  Kommunfullmäktige.

Konsten: Göteborgarnas Konst.

Utställningen Göteborgarnas Konst visar senaste inköpen till stadens konstsamling. Verken ska placeras på Göteborgs kommunala arbetsplatser. Placeringen i offentliga rum och på arbetsplatser ger medborgarna en möjlighet att möta konst i vardagen. För varje plats väljs specifika verk ut – en konstkollektion som ställs samman med tanke på platsen, arkitekturen och verksamhetens förutsättningar.

kabang

Courtesy: Peter Johansson: ”Kabang”, objekt, blandteknik. Budskapet går fram iaf hos mig.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 1 mars, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: