Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #661. Kajsa Ekis Ekman får Sara Lidman-priset.

Världen: Det högerextrema Ungern.

Sedan konservativa partiet Fidesz under ledning av Viktor Orbán vann valet 2010 har Ungern förändrats snabbt. Tack vare en tvåtredjedels majoritet i parlamentet kunde den nya regeringen skriva om grundlagen och med ett stort antal nya lagar förändra samhället högerut efter eget tycke. Resultatet har blivit ett mycket centralstyrt land och, menar kritikerna, ett land där det mesta ligger i händerna på personer lojala till regeringen. — De vill förändra hela samhället på samma sätt som man gjorde i Italien under Mussolini, i Tyskland under Hitler och det är vad de vill göra också här, säger András Vadász. (SR).

Sverige: Margot Wallström slår fast den svenska utrikespolitiken.

– Sveriges utrikespolitik ska i denna tid av både hopp och förtvivlan vara aktiv, orädd och konstruktiv, säger Wallström. Hon slog fast vikten av en feministisk säkerhetspolitik och betonade vikten av samarbete i säkerhetspolitiken. Hon räknade där upp partners som Finland, FN och EU. Margot Wallström framhöll dessutom att Sverige fortsatt är berett att hjälpa till om våra nordiska grannar eller EU drabbas av angrepp. Och att Sverige väntar sig samma hjälp tillbaka (AB).

Sverige: Nej till surrogatmoderskap. Ekis får Sara Lidman-priset.

Surrogatmoderskap ska inte tillåtas i Sverige, enligt regeringens utredare. Risken att kvinnor pressas till att bära ett barn åt någon annan är för stor (AB). Det är också positivt att man nu tänker på barnen och inte bara på de vuxna och deras vilja och behov. Kajsa Ekis Ekman som drivit denna fråga gratuleras. Hon tilldelas i dagarna Sara Lidman-priset för att hon är ”en modig aktivist” och folkbildare i sann Sara Lidman-anda.

kajsaekis

 

Malmö/Lund: Bokrean.

Bokrean startar nu med bl.a. Thomas Pikketys och Svetlana Aleksijevitj’ böcker. Annars är det som vanligt mycket kommersiellt krimskrams.

Konsten: Arbetarskalden Dan Andersson hyllas med konst och musik.

Sång och musik med stark koppling till skalden Dan Andersson samt utställning av konst. Det lockar Dan Andersson-sällskapet med nu på lördag 27 februari.


 

dan

 Dan Andersson

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 februari, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: