Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #658. Hieronymus Bosch.

Världen: Beyoncé mot polisvåld.

Beyoncés musikvideo till ”Formation” och hennes uppmärksammade och modiga framträdande på Super Bowl har vållat viss uppståndelse. Videon innehåller flera referenser till den pågående konflikten kring polisvåld och etnicitet som rasat i USA de senaste åren och uppträdandet på Super Bowl har tolkats som en hyllning till de afroamerikanska revolutionärerna i Svarta Pantrarna och den pågående Black Lives Matter-rörelsen. Många har hyllat artistens politiska ställningstaganden. Budskapet har också väckt starka reaktioner inom den amerikanska poliskåren och den yttersta högern, lätt gissat, men Beyoncé har naturligtvis rätt.

killer cops

USA och Ryssland har kommit överens om ett avtal om formerna för att få stopp på stridigheterna i Syrien. Den tillfälliga vapenvilan mellan den syriska regimen och oppositionella rebellgrupper ska inledas den 27 februari, enligt ett förslag som USA och Ryssland enats om. Daesh. al-Assad och Turkiet blir det stora problemet.

Sverige: Nato och kärnvapnen.

Värdlandsavtalet med Nato. Samförståndsavtalet med Nato om värdlandsstöd undertecknades den 4 september 2014. Avtalet omfattar principer för att basera Natostyrkor i Sverige och för svenskt stöd till styrkorna. Nu har man plötsligt insett att Nato kan placera kärnvapen här och att Sverige följaktligen kan angripas med kärnvapen. Men inga ändringar i avtalstexten kan förhindra detta. Nej till Nato är den enda garantin mot kärnvapenkrig i Sverige. Ryssland provoceras också på ett helt onödigt sätt. Olof Palmes krav att Norden skall vara en kärnvapenfri zon är fortfarande riktigt.

Malmö/Lund: Walking Lund.

– Lund är en liten stad, det är fascinerande att se hur många olika saker och människor från hela världen man kan hitta här. Det är en väldigt mångkulturell omgivning. Själv kände jag mig hemma direkt när jag kom, staden är så hemtrevlig och säker säger Sally-Anne Amakye.

Konsten: Hieronymus Bosch – Visions of Genius

Hieronymus Bosch (14501516)  visas på Nordbrabants Museum i s’Hertogenbosch fram till den 8 maj. Hans detalj- och fantasirika skräckromantik har inspirerat surrealisterna.

 

Bosch2

Hieronymus Bosch: Lustarnas trädgård , 1510.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 februari, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: