Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #646. Konst räddar liv.

Världen: Krigs(för)handlingar.

Saudiarabien går in i Syrien med egna trupper, liksom Nato. Ryssland varnar för världskrig. Ska detta föreställa fredsförhandlingar? Liknar mest krigsförhandlingar – eller krigshandlingar. Det hade känts tryggare utan några stormakter och andra stater  inblandade – allt som egentligen behövs är ett kraftigt och ovillkorligt militärt stöd åt Rojava. Då tar dom hand om Daesh. Vid behov skulle dom också kunna ta hand om Damaskus och Bagdad.

Sverige: Förskolans barngrupper.

Grupper för barn i åldrarna 1-3 år rekommenderas en storlek på sex till tolv barn. Mellan nio och 15 barn är rådet för grupper med 4-5-åringar. Så lyder Skolverkets nya riktmärken för hur många barn varje förskolegrupp bör innehålla.

Jag tycker att 6-12 barn borde vara max. Men lika viktigt är hur mycket personal man har per barngrupp. 3,5 är lämpligt och man ska aldrig vara färre än två samtidigt. Om detta sägs inget i Skolverkets riktlinjer – som inte är bindande, vilket dom borde vara, utan bara rådgivande.

Liberalerna (L) anser att undersköterskorna har för mycket (sic) betalt. Fel, fel, fel, det är politikerna som har för mycket betalt. Sänk deras löner och höj undersköterskornas!

Malmö/Lund: 1960-talet i repris på Malmö konstmuseum.

I morgon, lördag, börjar 1960-talet på Malmö konstmuseum. Då öppnar utställningen ”Ropen skalla – konsten åt alla!” med 150 verk från en ifrågasättande och engagerad tidsperiod (SDS). Nedan utställningskommissarien framför ett av verken.

sextiotalransparent_True_False_Undefined)

Konsten: Alla ska ha rätt till konst.

Konstforskningen i Finland har fått en rekordstor summa: 3,9 miljoner euro, för att göra konsten mer tillgänglig i samhället. Tanken är bland annat att gynna kreativiteten och jämlikheten.- Det är den största summa som konstforskningen i vårt land har fått hittills. Det känns jättefint och möjliggör att fyrtio forskare kan jobba långsiktigt med de här frågorna, kommenterar vice projektchef Kai Lehikoinen vid Konstuniversitetets teaterhögskola.

Internationella forskningsresultat betonar att konsten har en viktig roll i interaktionen mellan människor (Yle). Helt riktigt. Konst räddar liv.

 danishcoll

Courtesy Sture Johannesson

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 12 februari, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: