Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #645. Mina kära läsare.

Det är alltid lika roligt när mina läsare hör av sig, Marre, Elin och alla ni andra för att diskutera allt från Undersköterskornas löner till Hilma av Klints målningar. Då känns det meningsfullt att blogga. Jag hoppas gemenskapen i bloggosfären aldrig tar slut. Facebook och twitter i all ära men jag älskar verkligen att blogga…! Ett litet skutt i besöksstatistikens staplar gör mig så lycklig faktiskt. Och vi är förvånansvärt många som intresserar oss för både konst och politik och ett mänskligare samhälle.

Världen: Rättegång mot nazistisk krigsförbrytare.

Lägervakten i Auschwitz Reinhold Hanning, 94, står inför rätta för mordet på 170.000 fångar i Polen. En av de sista. Låt det aldrig bli fler! (The New York Times).

Sverige: Ut med nassarna ur landet och låt asylflyktingarna stanna!

Misstänks ha planerat attack mot boende – 14 män begärs häktade. De 14 männen hade bilarna fulla med påkar, knivar, järnrör och en yxa. Polisen misstänker att de planerade en attack mot ett flyktingboende. I dag häktades tre av dem. En släpptes på fri fot. Spärra in alla högerextremister, sätt dom i karantän! Eller landsförvisa dom till Ungern där Erik Almqvist redan befinner sig. Dom är en uppenbar fara för allmänheten – stick!

Malmö/Lund: Tidningen Lundagård.

Studenttidningen Lundagård var väldigt länge en högertidning. Under kriget hade den t.om. en nazistisk redaktion en kortare tid. Men så är det inte längre. Vad den har blivit istället är svårt att säga, men högertidning – nej. Fattas nu bara att man bryter med Sydsvenskan. Möjligen har det att göra med ”Ockupera Universitetet”, Vänsterns studentförbund, Smålands och liknande aktiviteter. De senaste tidernas händelser kan också ha verkat i antirasistisk och antisexistisk riktning. I vilket fall är det en försiktigt positiv utveckling på gång, det är i alla fall min bedömning. Sen återstår att se om det håller i sig. Läs gärna årgångarna från Per Lysanders redaktörstid! Då var Lundagård en radikal tidning i tiden. Kanske den kan bli det igen.

Konsten: David Svensson på Galleri Fagerstedt.

Svenssons utställning “Drapings” på Galleri Fagerstedt genomsyras, i all sin lågmäldhet, av lekfull experimentlusta och känsla för materialitet. I sina nya sammetsalster kombinerar konstnären något så osannolikt och oväntat som egna taktila minnen från 70-talets barndom med närstudier av italiensk senmedeltid och tidigt renässansmåleri, skriver konsten.net. Här ett tidigare verk i glas – ”The old world rise again”.

david-svensson-2a

Courtesy David Svensson.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: