Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #642. Nassar och grisar.

Världen: Polisens relation till nazismen.

En nynazistisk attack mot demon mot Fästning Europa i Prag nyligen utfördes i koordination med polisen, berättar Revolution News. Och i Grekland tog polisen emot nazistiska Gyllene Gryning med öppna armar i sin egen manifestation, skriver Aktuellt Fokus.

Detta börjar bli besvärande. Ett mönster om man säger så. Kan här finnas en förklaring till den svenska polisens undfallenhet mot nazisterna? Det bidrar i så fall inte precis till allmänhetens trygghet i dessa tider av ökad högerextrem aktivitet där lynchmobben i centrala Stockholm och nazistdemonstrationen i helgen bara är det senaste exemplet.

still not lovin

Sverige: Köttätandet bör minska.

– För mig är det viktigt att säga att svensk köttkonsumtion behöver minska, säger Matilda Ernkrans (S), ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. ”De flesta experter är eniga: Köttkonsumtionen har en negativ inverkan på både hälsan och miljön. Både FN och Jordbruksverket är överens om att köttätandet måste minska för klimatets skull. Produktionen av kött står för omkring en femtedel av världens koldioxidutsläpp. Därför beskrivs minskat köttätande ofta som en viktig åtgärd för att förbättra miljön” (AB).

Svenskarna säger nej till Nato-anslutning. I DN/Ipsos mätning 7 januari fick nej-sidan 50 procent mot ja-sidans 34 procent.

Malmö/Lund: Patrik Isacsson ny chef för Lundapolisen.

Han talar i Sydsvenskan om ”dem som bejakar våldsextremism till höger eller vänster”. ”Eller vänster” ?!  Och fortsätter: ”För att få tag i dessa måste vi ha ett samarbete med skolsköterskorna, kuratorerna eller andra personer på skolorna” (SDS). Det låter illavarslande att ge lärare, skolsköterskor och kuratorer Säpobefogenheter. Personer som har elevernas förtroende ska spionera på och ange dem. Och den mest våldsbejakande institutionen i vårt samhälle är som bekant polis och militär, kapitalets här.

Åsiktsfriheten är inskriven i grundlagen, Patrik Isacsson. Vänsterpartiet i Lund har redan sagt nej till dessa våldsbejakeri-dumheter och fler väntas följa efter. Det är högerextremismen utanför och innanför parlamentet och polisen som ger anledning till oro, ödesfrågan i vår tid kan det visa sig. Vi ska vara glada för att det finns en radikal vänster som motvikt. Och Daesh tar kurderna hand om.

En kritisk, grundlig genomgång av den nationella våldsbejakarkampanjen finns här.

Konsten: ”Vårt arbete” på Lunds Konsthall.

Konsten vill inte längre vara konst utan något annat, strunt samma vilket. Så kan man litet generaliserande sammanfatta nutidskonstens läge.

”Oöversatta videor och taskigt ljud är helt enkelt statusmarkörer i en fisförnäm konstvärld där publiken inte bara förväntas ha utmärkta kunskaper i engelska utan också en konceptuell förståelse för att det som sägs i dessa filmer egentligen inte är så viktigt. Effekten blir avvisande och mystifierande, vilket leder till följdfrågan vem denna utställning egentligen riktar sig till. Och varför?” skriver Dan Jönsson i DN.

Fast själva rubriken ”Vårt arbete” är ju bra. Se här vad fil.dr. Fred Andersson kan göra av det ämnet. Varning för måleri!

 

arbeterkonst

 

Dokumentärfilm: Ensamma mot Hitler. Otto och Elise Hampel gäckade i nästan tre år Berlins polis och den nazistiska kontrollapparaten med sina antinazistiska meddelanden, som de spred runt om i den tyska huvudstaden 1940-42. Deras motståndskamp dokumenterades av Gestapo och blev inspirationen till Hans Falladas succéroman ”Ensam i Berlin”. Se den på svt play!

 

love&peace

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 8 februari, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: