Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #638. Realpolitik luktar lik.

Världen: Realpolitik luktar lik.

Anders Lindberg skriver om det cyniska spelet med Sveriges uteblivna erkännande av Västsahara och uppgörelsen med Marocko om gatubarnen – och om IKEAs etablering i Marocko. Man skäms verkligen. Vad säger Margot Wallström?

Sverige: Blåsippsnazister.

Johan Widén (sd) var arrangör bakom den högerextrema och urartade manifestationen i Stockholm i fredags (expo.se). Flera andra medlemmar i det bruna riksdagspartiet är inblandade. Partiet låtsas nu som att man är förvånade. I själva verket finns det inga klara gränser mellan nazister, rasister, huliganer och SD:are – folk strömmar fram och tillbaka mellan dessa grupper. En officiell hemlighet. Röstar du på en ”Sverigevän” kan du lika gärna få en nazist. Bäst att avstå helt från sådana planer med andra ord.

Malmö/Lund: Oriental Move Dance Theater.

Dansgrupp från Lund, startad 2003 av Carola Bianca Höckner. Fokuserar på magdans, orientalisk dans, och uppträder bland annat på privata fester, för föreningar och på offentliga scener. Uppträder i Berlin och Anklam i Tyskland i april. Har premiär på en ny föreställning på Stenkrossen den 13 maj. Dansar under Sommarlund i sommar familjeföreställningen ”Bellus bestia” (SDS).

Konsten: Hieronymos Bosch (1450-1516).

En målning av ”S:t Antonius frestelser” som tidigare troddes ha utförts av Bosch’s elever är nu attribuerad till mästaren själv. Flera verk har samma titel men jag tror att detta är den rätta bilden, rätta mig gärna om jag tagit fel. Bosch är konsthistoriens förste surrealist långt innan den rörelsen fanns, och många har försökt men inte lyckats härma honom – eller Breugel för den delen. Det finns en uppsjö teorier om varifrån inspirationen kom till dessa detaljerade moralistiska skräckbilder, från alruna och andra hallucinogener till hemliga religiösa sekter. Men Boschs egen fantasi är nog svaret. I vilket fall är den nyupptäckta målningen en stor sensation.

 

Bosch

 

I övrigt anser jag att regeringens utredare Martin Valfridssons missuppfattat sitt uppdrag: negativa fördomar om romer har vi redan.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: