Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #633. Socialdemokratins kris.

Världen: Presidentval.

Blir det en kvinna eller en socialist som blir USA:s nästa president? De flesta bedömare tycks satsa på att det blir Hillary mot Trump, och att Hillary vinner. Det kommer väl att visa sig till våren. En sak kan sägas redan nu: de fattiga förlorar och de rika vinner oavsett vem som blir president såvitt inte hela systemet ändras. Detta är dock inte föremål för något val.

Washington Post konstaterar att över 1000 attacker mot flyktingförläggningar i Tyskland skett under 2015.

Idag demonstreras det också mot Turkiet och för kurderna i Stockholm. Mer info på Jinges blogg.

Kurderna-160131-350x140

 

Sverige: Socialdemokratins kris.

(S) har katastrofalt minskat sitt stöd bland ”väljarna” men också i verkligheten. Aftonbladet har en artikelserie om socialdemokratins kris, en vissnad ros får symbolisera och Åsa Linderborg vädrar sin rättmätiga besvikelse: Tyskland 1918, Spanien 1936 och antikommunismen under krigsåren. Min skepsis går ännu längre tillbaka: hur man uteslöt anarkosyndikalisterna 1906-08 och kommunisterna 1917, hur man saboterade den revolutionära situation som då rådde för ett futtigt politiskt köttben. Kanske ångrar man sig på vissa håll idag, men det märks inte mycket. Tre decenniers allmän välfärd, senare uppäten av borgarnas systemskiften, har fått rättfärdiga allt och idag finns det överhuvudtaget ingen ideologisk motor i partiet.

Stalin har skuld i Sovjetimperiets sammanbrott, han släpade socialismen i smutsen och hatet mot den i Östeuropa banade väg för den nya fascismen. Men det går att föra socialistisk politik idag, som Enhedslisten i Danmark exempelvis, och det skulle gå i Sverige också. Risken är bara att det bleve ett typiskt parti istället för en dynamisk rörelse. Vänsterpartiet är ju mer parti än vänster. Återstår då den utomparlamentariska folkrörelse som Gustav Sjöström väckte till liv med arbetarråden och dess landsråd 1917-18. Den tråden skulle behöva tas upp igen. Något måste ju alternativet vara till fascismen.

Malmö/Lund: Universitetets utbildningsnivå.

Professorn i historia Dick Harrison klagar i SvD på sänkt utbildningsnivå och lägger skulden på studenterna. Men Rector håller inte med utan försvarar studenternas rätt att vara kritiska.

Konsten: Trollsländor.

Här är det senaste inom graffititeknologin: Spray Printer. Men det verkar mycket roligare att göra det för hand även om det är svårare. ”Det ska vara svårt” som graffarna brukar säga. Och detta är säkert inte den sista uppfinningen på området.

Ulf Stenberg skriver läsvärt i Tidningen Kulturen om franske anarkistättlingen och filmskaparen Jean Vigo.

Nedan en av mina målningar, nyligen något förbättrad. Trollsländor är ett tacksamt ämne. Ett oerhört vackert djur, den skickligaste av alla flygare, som varit med betydligt längre än människan. I jordens barndom mätte trollsländorna två meter mellan vingarna. Ändå kan man inte tänka sig något sprödare.

trollsländor

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: