Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #630. Ljuset kommer från Lund.

Världen: Massutvisning även i Finland.


De finländska myndigheterna räknar med att närmare 20 000 av de 32 000 asylsökande som kom i fjol kommer att få avslag. Detta kommer att stå i historieböckerna och inte i en smickrande form.

I Danmark blev en antimuslimsk demonstration mött med vrede av ett stort antal motdemonstranter.

Sverige: (S) måste gå till motoffensiv.

I går öppnade Jimmie Åkesson för att stödja en alliansbudget och göra Anna Kinberg Batra till statsminister med Sverige­demokraternas röster. Hans ­enda motkrav är, enligt Dagens Industri, att Moderaterna får bestämma flykting­politiken (AB). (S) måste nu gå till motoffensiv. En blåbrun regering vore en mardröm för hela Sverige men revolutionen skulle förmodligen påskyndas. Nu vill vi se en radikal socialdemokrati á la 1890. Det är (s)´s sista chans.

Den 15 december 2013 inträffade kravaller i Stockholmsförorten Kärrtorp. Då attackerade medlemmar i nynazistiska Svenska motståndsrörelsen en fredlig antirasistisk demonstration. Ett stort antal personer har dömts för våldsamheterna i samband med Kärrtorpshändelsen, däribland en 21-åring från Stockholm som tillhör Svenska motståndsrörelsen. I september fälldes han av tingsrätten för våldsamt upplopp och fick fyra månaders fängelse. I straffet ingick även en dom för hets mot folkgrupp då han enligt tingsrätten ska ha gjort en Hitlerhälsning under upploppet (UNT).

Malmö/Lund: Spännande utgrävning av kryptan.

Nu påbörjas en arkeologisk utgrävning i Domkyrkans krypta som kan ge ny kunskap om Lunds historia. Kanske får vi några pusselbitar av ny kunskap om Lunds historia. Ganska lite är känt från detta område i det tidigaste Lund. Ju fler arkeologiska bevis desto mer spännande blir historien, säger Gertie Ericsson som hoppas på att hitta daterande material som visar hur gammal brunnen är och som kan ge en exaktare datering av muren. Grävningarna påbörjas i morgon, fredag, och pågår under hela nästa vecka. Onsdag den 3 februari klockan 19.15 finns det möjlighet för allmänheten att på plats få veta mer (SDS).

Lund är Sveriges huvudstad, utropas det på facebook med anledning av Påvens kommande besök i höst. Tänk, det har jag alltid ansett om än av andra orsaker. Här finns det resurser. Ljuset kommer från Lund!

Konsten: Appear37.

23-årige graffitikonstnären Adam Algotsson, ”Appear37”, visar med start på söndag upp en helt ny utställning på Rydals museum. – Nästan allt jag målar ska skapa lycka. Det behövs när det är så mycket dåligt i världen. Jag gör allt för att sprida glädjen (GP). Något för nutidskonsten att ta efter. ”Konsten ska vara som en länstol” som Matisse sa. Vilket inte hindrar att den också kan vara radikal och politisk.

appear37

Han kan konsten att koppla bokstäver. Det andra P:et är en snygg lösning och jag gillar också det arga E:et. Appear!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: