Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #625. Ni lurar oss inte länge till.

Världen: Gravitationsvågor i rumtiden.

New York drabbas av den värsta snöstormen någonsin men invånarna verkar ta det med ro. Hela staden är tyst och stilla som omväxling och det är också mycket vackert.

Fredsförhandlingarna i Syrien riskerar att inställas därför att Erdogan vägrar samtala med kurderna. Aktuellt Fokus skriver: ”PYD sticker även ut med sin frihetligt socialistiska ideologi. De eftersträvar decentraliseringar och mer självbestämmande åt de olika provinserna. Likaså eftersträvar de jämställdhet mellan könen vilket gör dem unika i området. Partiet skriver själva att de eftersträvar en rådsdemokrati byggd kring basdemokrati, jämställdhet, alternativ ekonomi och ekologi”. Inte konstigt att det retar fascisten Erdogan. Ryssland kräver att PYD är närvarande. Det borde dom vara, som den enda demokratiska kraften bland idel diktaturanhängare.

Rymdsonden Lisa Pathfinder sköts upp 3 december. Avsikten är att uppfatta gravitationsvågor, som skall kunna omvandlas till ljud. Gravitationen är den mest undflyende av alla kosmiska krafter, den märks men syns inte, ytterst små krusningar i rumtiden som genomtränger allt. Hela tiden.

Liksom längtan efter revolutionen.

Sverige: Ni lurar oss inte länge till.

Inrikespolitiken kan verka dyster just nu med ras för S och Mp och uppåt för M och SD. Inte för att det avspeglar den politiska verkligheten – det är bara en usel kasperteater. Valet är riggat och förutsättningarna helt fel – det parlamentariska systemet skulle aldrig tillåta något som går Kapitalet emot. Risken är förstås att Kapitalet kastar in det fascistiska kortet när nu missnöjet med systemet är så stort. Vänstern måste äntligen ta situationen på allvar och mobilisera. Då blir vi också fler och högerkrafterna kan slås tillbaka. Vår tid kommer, var så säker. Man kan lura alla en viss tid och man kan lura vissa hela tiden, men man kan inte lura alla hela tiden.

Malmö/Lund: Foodtrucks.

Inom kort blir det fritt fram för rullande matserveringar, så kallade foodtrucks i Lund, gärna i närheten av skolor vilket dock har stött på patrull.  Tekniska nämnden har nappat på idén om ett försök med tillstånd för fem foodtrucks på åtta olika platser. Naturligtvis ska eleverna i den obligatoriska valfrihetens namn kunna välja skräpmat istället för den nyttigare skolmaten! Varför inte också cocacola- och godisautomater i varje skolkorridor verkar vara moderaternas linje.

Konsten: Makode Linde.

Makode Linde ska ställa ut på Kulturhuset och har redan före utställningen fått all uppmärksamhet man kan begära, inklusive Lindberg-De Geers avgång. Men han är ändå inte nöjd. Han är ironisk, han aproprierar i postmodern anda och ser konstvärlden som en enda splatterfilm men kommer ändå inte undan med sina rasistiska uttryck som är allt annat än sublima och får alla inklusive Afrosvenskarnas Riksförbund att gå i taket. Omgivningen verkar absolut inte receptiv för Linde och själv gör han ett tydligt omoget intryck.

Allmänt ironisk konst imponerar inte särskilt mycket på mig. Jag vill se konst som tycker livet är värt att leva och samhället möjligt att förändra. Är det sen praktfullt också är det naturligtvis en extra bonus. Men det kommer nog – konstens historia är historien om återkomster och det gamla blir det nya nya.

Cela s’est passé. Je sais aujourd’hui saluer la beauté. — Arthur Rimbaud.

 

kulturhuset-stockholm3

 Kulturhuset, Stockholm

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 januari, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: