Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #624. Kulturoffrens hämnd.


Världen: Fläsktvång i Danmark.

Det ena vansinniga initiativet efter det andra kommer nu från Danmark, som redan förbjudit svenska på danska krogar. Det senaste är fläsktvång. En dansk kommuns beslut att tvinga förskolor att erbjuda fläskkött på menyn har väckt nationell debatt och fått ögonbryn att höjas även i utlandet. I veckan röstade kommunstyrelsen i Randers på Jylland med knapp majoritet igenom förslaget från Dansk Folkeparti (DF), sedan konservativa Venstre gett sitt stöd.

Framöver ska det vara obligatoriskt för kommunala institutioner som skolor att servera fläsk. Syftet är att ”bevara och främja dansk matkultur”. DF:s talesperson Martin Henriksen har, rörande förslaget, skrivit på sin facebooksida att partiet arbetar mot att ”islamiska regler och missförstådda hänsyn ska diktera vad danska barn äter”.

Sverige: Polis och nazister slåss inbördes.

För första gången veterligt har polisen ingripit mot nazister. 40 SMR:are greps för våldsamt upplopp och slagsmål utbröt mellan nazister och poliser. Idealiskt så till vida att varken allmänheten eller antirasister drabbades. Ännu bättre är det när nazister slåss inbördes eller när polisbilar krockar med varandra, vilket också har hänt vid något tillfälle. Vi ser gärna en fortsättning på denna utveckling – det blir mer resurser över till konstruktiv verksamhet från vår sida på så sätt.

SMR fick därefter sin hemsida nerstängd av svenska Anonymous.

Sverige: Statlig censur på internet.

Vi i Sverige har hittills inte haft sådana ingrepp i yttrandefriheten. Men IP-filter finns idag i Turkiet och Kina där sajter som bland annat är regeringskritiska censureras. Nästa gång kan det vara regeringskritiska och fria medier som Aktuellt Fokus som kommer att censureras.– Att strypa internet och den fria kommunikationen är naturligtvis fel väg att gå. Går förslaget igenom kommer dessutom en rad nya önskemål om nya ”oönskade” företeelser som ska censureras bort från medborgarna. Ingen seriös politiker borde ens komma på den tanken, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.

Malmö/Lund: Lundapolisen skrattar åt sin våldtäktshotelse.

polis


 

Konsten: Klee och Agueli.

Moderna museet låter Paul Klee (1879–1940) möta Ivan Aguéli (1869–1917). Året är 1914, Agueli-333båda befinner sig i Nordafrika; Klee i Tunisien och Aguéli i Egypten. Båda var anarkister på sitt sätt, Agueli var också sufiker och som djurvän deltog han i avskaffandet av tjurfäktningar i Frankrike. Några av konsthistoriens största. ”Jag låter linjen ta en promenad” förklarade Klee sina lekfulla bilder. Agueli är också känd för detta citat – han skriver i ett brev till Richard Berg 1911:

”Tänk dig en solnedgång och en gryning på samma gång. Dynamitardernas storartade, medvetna, lugna heroism; kulturoffrens hämnd; drömmarna hos utopister och artister, intuition, ett blekt sken låt vara, men som innesluter de första strålarna av solen.”

 

Agueli5

Målning av anarkisten Ivan Agueli

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: