Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #623. Majoritet av svenska folket emot monarkin.

Världen: Colombia släpper Farc-soldater.

Diktaturen Colombia har släppt 16 fängslade medlemmar av den militanta Farcgerillan som en del av försöken att nå en fredsuppgörelse i den halvsekellånga konflikten. Frisläppandet av fångarna, den första gruppen av 30 Farcfångar som ska benådas, ses som ett tecken på att regeringen och Farc verkligen är nära en reell fredsuppgörelse. Farcs främsta krav är en jordreform för de fattiga bönderna. Fredsförhandlingarna har avhållits på Cuba.

Det blir förbjudet att tala svenska på danska krogar. Tyska och engelska går däremot bra. Vad bli nästa steg – och ska Sverige svara med samma mynt? Obegripligt barnsligt.

Sverige: Kommunals medlemmar går till SAC.

* Precis som jag förutspådde i en tidigare krönika går nu Kommunals medlemmar över till SAC. Dom kommer inte att bli besvikna.

* Polisen köper ännu en gång PR, nu för 25 miljoner. Som inte kommer att göra polisen populärare; till den vanliga kritiken kan nu fogas slösaktighet.

* Den som terrorist felaktigt utpekade Mutar Muthanna Majid kräver nu skadestånd, vilket vore självklart. Det ska vara dyrt att leka med människors framtid på ett så ansvarslöst sätt. Minst en miljon är han värd för denna stigmatisering.

* En undersökning utförd av Yougov visar på att 17 procent av svenskarna tycker att monarkin bör avskaffas och att 34 procent anser att monarkin är en förlegad tradition men att frågan inte är särskilt viktig för dem. Detta innebär att totalt 51 procent inte har något större intresse för monarkin. Bland annat anser vissa att monarkin är odemokratisk, att det kostar för mycket pengar och att kungahuset inte är särskilt representativt för Sverige (metro.se).

Malmö/Lund: Barnäktenskap olagliga även i Malmö.

Malmö JO-anmäls för att man låter gifta asylsökande barn bo med sina makar (SDS). Man tillämpar en 15-årsgräns.

Konsten: Miljövänlig konst.

Geoengineering, på svenska planetär ingenjörskonst, innebär storskalig teknisk manipulation av vädereffekter för att försöka bemästra klimatförändringar. Detta kan samtidigt få utgöra ett konstverk, som Bigert & Bergström nyligen gjorde då de svepte in Kebnekajses glaciärtopp med skyddande guldfolie. Om detta berättar Birgitta Rubin i DN.

B&B

Bigert & Bergström på Kebnekajse. Foto courtesy Hanna Ljungh 

2 kommentarer på “Krönika #623. Majoritet av svenska folket emot monarkin.

 1. Tyrell Wanker
  30 mars, 2016

  I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

  Gilla

  • Konst & Politik
   30 mars, 2016

   Hi and thanks for Your nice words, I appreciate that. Serious comments dealing with a specific subject in a blogpost will be published but unspecific messages, friendly or not so friendly, posted en masse, will not and are considered spam. Welcome back!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 januari, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: