Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #621. Bakunin efterlyst!

Världen: Michail Bakunin (1814-1876) efterlyst i Rio de Janeiro.

Den brasilianska polisen uppsnappade Michail Bakunins namn i en telefonavlyssning  av aktivister nyligen. Därpå efterlystes han som ”ledare av oroligheterna”. Många fick sig ett gott skratt – Brasiliens Säpo verkar inte vara direkt överbegåvade – eller historiekunniga (Revolution News). Men att anarkisten Bakunins tankar trivs i folkets sinnen som fisken i vattnet råder det inga tvivel om.

Bakunin

 

Världen: Plast på fel plats – i haven.

Mängden plastavfall i världshaven ökar i en rasande takt. Om inget görs kommer det finnas mer plast än fisk i haven år 2050, enligt en ny rapport. Jättelika plastöar driver nu runt på flera hav. Detta är en internationell insats för FN och de berörda  länderna att åtgärda omedelbart. Att samla in och destruera plastskrotet är fullt genomförbart – men det brådskar. Plast är ett stort och akut hot mot livet i haven.

Sverige: Kommunals ordförande avgår.

  • Annelie Nordström avgår. 10 000 medlemmar har hittills lämnat Kommunal i protest mot korruptionen inom Kommunal.

Tidningen Proletären kommenterar: Kommunalskandalen visar på en politisk korruption som kommer av att arbetarföreträdare umgåtts så länge och intimt med motståndaren att den härskande klassens tankar även blivit de härskande tankarna inom arbetarklassens organisationer. Skandalen är resultatet av hundra år av klassförräderi (Proletären.se).

  • Det stämmer att ofrivillig ensamhet är ett stort samhällsproblem. Nära 13 000 samtal kom förra året till föreningen Jourhavande medmänniskas nattelefon. Det är en ökning med 3 500 samtal jämfört med 2014 och nytt rekord för jouren. Ändå är det bara en bråkdel av dem som ringer som kommer fram. Men Eric Gandini lägger skulden på folkhemmet i sin nya film och det stämmer inte alls. Alienationen är ett senkapitalistiskt välfärdsfenomen som utmärker skådespelssamhället – överallt.

Alla kan få ett autentiskt och anständigt liv med gemenskap  – genom den sociala  revolutionen.

  • Vid fyratiden på onsdagseftermiddagen avslutades rättegången mot SD-ledamoten Martin Kinnunen i Södertörns tingsrätt. Han har åtalats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i härvan runt partiets mediebolag Samtid & Framtid där han är styrelseledamot. Miljonrullningen till bolaget tog fart efter att Expressen avslöjat den så kallade järnrörsskandalen i november 2012. Partiet bestämde sig då för att lägga 3,75 miljoner kronor inklusive moms på ett avtal mellan bolaget och Almqvist. Målet gäller bland annat momshanteringen i bolaget.

Malmö/Lund: Biltrafiken.
Tre år i rad hade biltrafiken i Lunds kommun minskat. Men under förra året ökade den igen, med nästan 13 procent, visar kommunens trafikräkningar.– Jag tycker att det är allvarligt att vi ser ett sådant trendbrott. Man får fundera på vad det beror på, det är inte helt analyserat ännu, säger Emma Berginger (MP), ordförande i tekniska nämnden. (SDS). Det beror på att bilismen fortfarande har en priviligierad ställning, vilket är fel. Det är kollektivtrafiken som ska uppmuntras.Hela Lunds kommun skall vara bilfritt.

Grattis till Pia Rehnquist, chefredaktör på Sydsvenskan, som fattat beslut om att ta bort betaldraperiet på sydsvenskan.se. Det bästa initiativet i Sydsvenskan detta millennium, kanske också det enda.

Konsten: Peter Johansson/Barbro Westling

Konstnärsduon Peter Johansson/Barbro Westling får uppdraget att utföra den konstnärliga gestaltningen i en av de nya tunnelbanestationerna som planeras i Stockholm.

konst

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: