Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #620. Anarkistiske författaren Felix Fènèon.

Världen: Kompensatorisk hypermaskulinitet?

Marcus Priftis skriver i SvD i trakasseridebatten: ” …det är viktigt för den som vill arbeta preventivt mot våld att även minnas den materiella verkligheten. Det finns en koppling mellan sociala orättvisor och våld, och i ett samhälle där alla hade samma livschanser skulle marginaliserade män som begår våld i grupp antagligen vara ett randfenomen. Ett effektivt våldspreventivt arbete behöver adressera normer om manlighet, men också ta ett grepp på sådant som jämlikhet och social rättvisa.”  Låter som en förnuftig förklaring – särskilt om man lägger till det urgamla och globala patriarkatet som alltid spökar i kulisserna.

Sverige: Inga åtgärder mot nazism, fascism och rasism.

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) tänker rikta sju olika krav på regeringen att göra mer i kampen mot våldsbejakande extremism. Den borgerliga oppositionen har i en motion till KU krävt insatserna. Även Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ställt sig bakom uppmaningarna till den egna regeringen, rapporterar SR Ekot. – Det vi nu har gått med på är kompromisser i vissa yrkanden, men också att vi har tyckt att förslagen är bra och då finns det ingen anledning att inte gå med på dem, säger Emilia Töyrä, S-ledamot i KU. Bland annat vill KU att staten ska hjälpa kommunerna att identifiera organisationer som förespråkar våldsbejakande extremism och se till att de inte får några bidrag. Det handlar också om mer resurser till att motverka extremism på internet. Även regeringen är positiv till förslagen, säger Andreas Norlén (M) till Ekot.

Detta låter minst sagt skumt. Utan en riktig definition på ”våldsbejakande extremism” – någon godtagbar sådan har inte presenterats hittills – är det öppet för godtycke, fördomar och rent subjektiva åsikter. Det hade varit bättre om man preciserat sig, exempelvis ”mot nazism, fascism och rasism” som är det verkliga problemet och direkta hotet mot samhället idag. Men då hade även SD kommit i skottgluggen och det törs man förstås inte. Fegt. Riktigt ynkligt. Lättare då att ge sig på radikalfeminister, Plogbillar, miljöaktivister, djurrättare, muslimer, syndikalister, antifascister, flyktinggömmare och den radikala vänstern i största allmänhet. Vilket säkerligen är det egentliga motivet. Den våldsbejakande bombliberalismen klara sig förstås. Bye bye, organisationsfrihet.

Malmö/Lund: Inget straff för olagligt romregister.

Två höga polischefer i Skåne får ”mild kritik” för sitt ansvar för bristerna i det register med över 4 000 romer som upprättades inom Skånepolisen. Det är sannolikt den sista prövningen som görs av det personliga ansvaret för bristerna i registret. Något sådant har inte kunnat klarläggas (!) och preskriptionstiden har gått ut. De registrerade har erkänts skadestånd. Vilket var lättare att stå ut med än att straffa de ansvariga. Så går det när poliser utreder poliser. ”Mild kritik”. Bedrövligt. Antiziganisterna skålar och vrålar.

Konsten: Ny bok om och av anarkisten Felix Fénéon (1861-1944).

Nyheter på tre rader, Ersatz förlag, samlar mer än tusen notiser som publicerades anonymt i den franska tidningen Le Matin 1906. Sanna historier om mord, olyckor och vardagsliv som presenteras med en sparsam stil som lockar till skratt också när den chockerar. Denna extraordinära guldgruva, oupptäckt fram till 1940-talet och nu för första gången i svensk översättning av Magnus Hedlund, är ett verk av den gåtfulle Félix Fénéon – dandy, anarkist, tidskriftsredaktör, spökskrivare, gallerist, konstkritiker och James Joyces förste franske förläggare m.m., m.m. Förord av Magnus Hedlund.

Jag vill bara tillägga att han som konstkritiker hade en nyckelroll för pointilisterna, Seurat, Signac & Co., där också flera av målarna var anarkister. Konst och politik!

Signac_-_Portrait_de_Félix_Fénéon

Felix Fénéon porträtterad av Signac.

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: