Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #619. Allt stöd åt HDP!

Världen: Turkiet dödar civila kurder i HDP.

23 soldater har sagt upp sig från den turkiska armén i protest mot statens behandling av den kurdiska minoriteten. Tolv av dem är specialutbildade soldater. Anledningen är för att de inte vill döda civila. Det var när det stora kurdvänliga vänsterpartiet HDP tog sig in i det turkiska parlamentet som konflikterna i landet eskalerade. HDP:s framgångar kom nästan samtidigt som kurdiska minoriteter i grannländerna växte sig starka och heroiskt kört ut de Turkallierade terroristerna i Daesh från sina områden i Syrien och Irak (aktuelltfokus).

Turkish general election campaign

Co-Chairs of the Peoples’ Democratic Party (HDP) Figen Yuksekdag (R) and Selahattin Demirtas attends press conference during a general election campaign in Istanbul, Turkey, 21 April 2015.  EPA/SEDAT SUNA

Uttrycket ”taharrush gamea” betyder ”trakasserier i grupp” på arabiska och inget annat. Högerextrema sajter har missuppfattat begreppet. ”Gamea” har felaktigt översatts till ”game”. Sexuella trakasserier i grupp förekommer där patriarkatet förekommer – det vill säga överallt och bland män med alla bakgrunder (metro.se). SD-mobben har som bekant varit särskilt aktiv med sexuella kränkningar på nätet.

Sverige: Medlemmar i strömhopp från Kommunal.

5000 medlemmar har hittills lämnat Kommunal och avhoppen fortsätter. Ingen tillfredsställande förklaring av förbundsledningens svinerier har hittills framkommit.

Moderaterna drar sig inte för att angripa Margot Wallström som inte har med saken att göra. Stefan Löfven menar att hon inte gjort något fel. Hennes hyresavtal var tillfälligt och nu har hon sagt upp det. AKB passar också på att klaga över att Wallström kritiserat både Saudi och Israel. Otroligt lågt. Vad har moderaterna uträttat förutom att plåga de fattiga och försöka lura in oss i atombombsklubben Nato?

Malmö/Lund: Diskriminering.

När mannen sökte jobb i Lunds kommun, ombads han att läsa högt från ett papper. På så vis ville arbetsgivaren kontrollera om mannen förstod svenska. Nu stäms Lunds kommun på 20 000 kronor för diskriminering (SDS).

Konsten: Konst i miljonprogrammen.

Nu drar regeringens miljonsatsning på konst i miljonprogramsområdena i gång. Satsningen ska utgå från de boendes behov och önskemål. Sammanlagt har regeringen avsatt 170 miljoner kronor under tre år, för att stärka kulturen i utsatta områden med lågt valdeltagande. Magdalena Malm är direktör på Statens konstråd som tillsammans med Kulturrådet har delat ansvar för genomförandet (SR).

Men ska konsten verkligen användas som make-up på nergångna bostadsområden? Först upprustning, därefter utsmyckning!

miljon

***

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: