Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #618. Gemenskap!

Världen: Stackars New York-hästar!

New Yorks borgmästare Bill de Blasio har kallat en av stadens turistattraktioner grym och förlegad. Nu har ett avtal nåtts i kommunfullmäktige som gör att antalet tillstånd för de klassiska häst- och vagnturerna i Central Park kan komma att halveras. Borgmästaren lovade för nästan två år sedan att turerna skulle avskaffas. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 juni och kommer att ta tre år att genomföras fullt ut. Senast den 1 december ska antalet tillstånd ha minskat från 180 till 110, men det slutgiltiga målet är tillstånd för 95 hästar (vlt.se).

Ja stackars djur – mer onaturlig omgivning än den högintensiva trafiken i New Yorks centrum finns väl inte och jag har själv sett det på nära håll. Varje gång jag kom ut ur Central Park riktning söderut stod hästarna där mitt i rusningstrafiken. Och drömde om tysta gröna ängar.

Sverige: Folkmotioner.

Regeringens demokratiutredare föreslår att enskilda ska kunna väcka förslag till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige. Idén är hämtad från Finland, där man bland annat fick samkönade äktenskap genom just en folkmotion. De föreslår att om folkmotionen får stöd av en procent av de röstberättigade ska den behandlas på samma sätt som förslag från folkvalda (TT). Min erfarenhet av medborgarförslag i Lunds kommun är att man 1) blir utskälld och 2) får blankt nej. Men tanken är god.

Malmö/Lund: Volontärmässa.

Ät middag med en okänd, träffa en ny kompis eller hjälp ungdomar med läxläsning. Alternativen var många när Stadsbiblioteket anordnade en volontärmässa för Lundabor som vill engagera sig för flyktingar.(SDS). Allt som främjar integration och gemenskap är positivt för hela samhället. Det behövs. Allaktivitetshus är bästa lösningen.

En frågeställning angående det bistra vintervädret. Jag förstår att elräkningen blir högre när det är kallt ute, vilket är fallet just nu. Men varför blir elräkningen inte lägre när det är varmt ute? Ett mysterium av flera som Kraftringen (f.d. Lunds Energi)  ruvar på.

Konsten: Egyptisk gatukonst.

egyptgraff

”Nej till sexuella trakasserier”. Bild courtesy Hassan Ammar/AP/TT/Fria

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 januari, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: