Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #617. Socialism, höjd skatt och mer demokrati!

Världen: Sanders vann debatten mot Hillary.

Enligt en omröstning vann socialisten Bernie Sanders debatten mot Hillary Clinton inför presidentvalet. Clinton ”lät som en republikan” säger Huffington Post.

bernie-sanders

 

Sverige: Erik ”Järnröret” Almqvists miljonkrav.

Almqvist krävde miljoner av Sverigedemokraterna för att han skulle lämna partiet. Det fick han också, som ”konsult”. Expressen kan nu publicera mejl som visar hur partiledningen funderade på hur de skulle ”belöna” Almqvist efter järnrörsskandalen. Pengarullningen till den skandaliserade SD-toppen blev startskottet på bolagshärvan som nu når tingsrätten. ”En lösning som belönar honom (…) måste fram fort”, skrev den nu ekobrottsåtalade SD-toppen Martin Kinnunen om Almqvist bara några dagar efter skandalen (Expressen).

ea

 

Malmö/Lund: Höj skatten!

En konsultutredning i våras visade att kommunens kostnader ökar betydligt snabbare än intäkterna. Skatten skulle behöva höjas med mer än tre kronor per hundralapp fram till år 2028 om det fortsätter som nu. Samtidigt växer Lunds befolkning så det knakar och mängder med investeringar måste göras de kommande åren, framför allt i nya skolor och förskolor (SDS). Ja, bara höj skatten och gör det progressivt!

Konsten: Om konstens demokratisering.

Stig Åke Stålnacke om Lunds konsthall i Sydsvenskan:

”Jag skulle vilja se de målare, de konstnärers verk som skapats här och nu. Det får jag inte på Lunds konsthall. Jag skulle vilja se den lokala konstens historia och utveckling. Det får jag inte på Lunds konsthall. Jag skulle vilja se den naiva, den primitiva, den hjärtats konst som skapats och skapas i Skåne och Sverige. Det får jag inte på Lunds konsthall. Jag skulle vilja se en beskrivning av sambandet mellan musik och bildkonst. Det får jag inte på Lunds konsthall. Jag vill inte se uteslutande det som kallas samtidskonst och spjutspetskonst.”

Men, säger någon, all ny konst har mötts med oförståelse eller förakt, impressionisterna till exempel, som ratades i början och senare blev beundrade. Det stämmer ju. Men är nutidskonsten verkligen ny? Marcel Duchamp gjorde konceptkonst redan 1917 och det vi ser idag är samma konceptkonst fast på tomgång. Denna hundra år gamla konstriktning är idag, trots sin utmattning, helt dominerande.

Den enda verkligt nya konst som uppstått de senaste decennierna är graffiti och gatukonst.

Något att fundera över. Inte för ett privat konstgalleri som kan göra som dom vill kanske, men för en kommunal – gemensam – konsthall. Ingenting hindrar egentligen att man visar nutida måleri eller konsthistoriska verk. Inget annat än principer. Men varför ska några få principryttare bestämma över hela Lundapubliken? Direktiven kan ändras. Konsten och konsthallen kan demokratiseras. Lägg ut utställningsförslagen på nätet och låt folk rösta! Och om det inte går av olika skäl så använd konsthallen till kulturhus som det var tänkt från början.

 

odd

Odd Nerdrum med sin utställning i Stockholm nyligen. Bild courtesy SR.

Att läsa: http://www8.cs.umu.se/~ulrikal/nerdrum.pdf

AnarchyIsOrder

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: