Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #615. Ljusspridare.

Världen: Iran in i värmen.


Iran byter fångar med USA och har avslutat sitt kärnvapenprogram för att slippa sanktioner. Det borde snarare vara Saudiarabien som skulle frysas ut. Denna skurkstat är ett hot mot hela regionen men den kan fortsätta stödja terrorism och sharialagar genom sitt nära förbund med USA. För att inte tala om Israel som verkligen borde bojkottas internationellt tills Palestina befriats. Också där har USA:s stöd huvudansvaret.

                                                                              ***
Sedan det högerpopulistiska partiet Lag och Rättvisa vann valet i mitten av november har det varit oroligt i Polen. Oppositionen varnar för att landet är på väg mot diktatur, och efter att kulturministern försökte stoppa en teaterföreställning i Wroclaw så fruktar många kulturinstitutioner att deras konstnärliga frihet kan komma att begränsas (SR).

                                                                               ***

Efter Donald Trumps och hans konkurrerande republikanske kandidats våldsamma beskyllningar om varandra finns ju risken att väljarna kommer till slutsatsen att båda har rätt – båda är skitstövlar.


Sverige: Kommunalskandalen gäller inte Wallström.


Det korrupta Kommunalfackets skandal borde leda till att samtliga i ledningen avgår och åtalas. Medlemmarnas upprördhet är högst befogad och tusentals medlemmar har redan lämnat förbundet. Men Margot Wallström har uppenbarligen handlat i god tro när hon sökt lägenhet genom förbundet och det är bara den politiska högern som nu ser en chans att skada henne. Det hade förstås varit bättre om hon köpt sin lägenhet och det har hon verkligen råd med. Hennes utrikespolitik är otroligt mycket bättre än hennes företrädares; vi minns ju alla Kalle Stropp med fasa.

Hårdare lagstiftning mot hat och hot på nätet är att vänta. Jag tycker inte yttrandefriheten ska inskränkas – den är redan beskuren och dessutom på fel sätt. Däremot tycker jag åtgärderna mot hets mot folkgrupp ska skärpas ordentligt. Rasistkloaken måste torrläggas.

Anders Svensson/blog.zaramis säger om GP-krönikören Björn Werner att han är okunnig och otrevlig. Instämmer i det. Dessutom skriver han en undermålig svenska. Vad sysslar GP med? Dom skämmer ut sig.


Malmö/Lund: Paul Rey blev Ljusspridare i Lund 2015.


Priset fick Paul Rey, eller Pauli Jokela som han egentligen heter, vid en ceremoni på Bantorget under torsdagskvällen.– Det är kul att få priset och att de ser mig som en ljusspridare. Jag försöker göra musik som gläder, säger Paul Rey. Utmärkelse och diplom gavs med motiveringen ”att han med inspiration från musiker som Bob Marley, Michael Jackson, Beatles och 2 Pac har skapat ett eget sound av r&b som med hans poetiska texter sprider ett nytt ljus och hopp från Lund ut över världen. Tvärtemot de krafter som vill betona en uppdelning i ‘vi och dom’, väcker Paul Reys musik en pulserande vi-känsla som får oss att dansa ut i natten nynnande låten Good as Hell (SDS).

 

Paul Rey

Paul Rey. Bild courtesy SDS.

Good as Hell.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 januari, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: