Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #615. De svarta åren.

Världen: State of the Union.

”Vi måste avvisa varje form av politik som attackerar människor på grund av deras ras eller religion” sa Obama i sitt State of the Union-tal, med adress till den högerextreme islamofoben Donald Trump.

Sverige: Rasismen och trakasserierna.

Isabel Wåland skriver  välformulerat  i DN om trakasseridebatten och rasismen:

”/…/nu låtsats ni att ni är förfärade över ”mörkläggning” av sexuella trakasserier mot unga flickor på festivalen i Stockholm. Men det är inte det ni är upprörda över. Det ni är upprörda över är att man ”mörklagt” etniciteten på förövarna. Hade ni brytt er om våra kroppar hade ni lyssnat på oss när vi berättar om vår vardag. Men det bryr ni er inte om. Ni bryr er inte om berättelsen om våra kroppar förrän ni, liksom männen i våra berättelser, kan använda våra kroppar i ert eget syfte. Nu som slagträ mot De Andra.”

Proletären har också en bra artikel i ämnet, där både de patriarkala orsakerna och de rasistiska lögnerna behandlas.

holmlundAntiziganisten Lennart Holmlund i Umeå tror inte att han kommer att bli åtalad – eftersom han inte ser sig ansvarig för sina egna kommentarer (VK). Åklagaren har förhoppningsvis en annan syn på saken.

Malmö/Lund: Filmbolag sätter Lund på kartan.

Snö, kyla och vintermörker – men ändå några ljusglimtar i väntan på våren. Årets första domherre letar frön i min trädgård. Tiny Lumberjack Film har prisats för sin kortfilm om Stångby och ses gärna som ”Lunds Woody Allen”. Thérèse Ahlbeck och Marcus A Olsson vill skapa en filmindustri i Skåne (SDS) — tidigare hade ju Hasse Alfredsson en berömd filmstudio i Tomelilla.

Konsten: Die Schwartzen Jahre.

Die Schwarzen Jahre är en utställning på Hamburger Bahnhof i Berlin. Här finns verk från Entartete Kunst-utställningen 1937, där modernistisk konst hängdes ut som varnande exempel på andlig dekadens (SR/Kulturnytt). Vad kommer en gång konsten att säga om vår egen tid?


schwarzeJahre565a01b8d3829

De svarta åren. Måtte vi inte få uppleva det igen.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: