Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #614. Censur.

Världen: Carlos Latuff censurerad av Facebook.

Nyhetstjänsten The Palestinian Information Center fick sin Facebooksida nedstängd efter att ha publicerat en Israelkritisk serie. – Den här censuren bevisar exakt seriens poäng, skriver Latuff på mikrobloggen Twitter (aktuelltfokus.se). Latuff är en av världens främsta radikala satirtecknare och har ofta retat makthavare och korrupta politiker.

latuff

 

Sverige: Bergström avgår, Holmlund utreds.

Skandalerna duggar tätt inom LO och socialdemokratin för tillfället. Kommunals kassör Anders Bergström avgår till följd av Aftonbladets avslöjande om allvarligt missbruk av medlemmarnas förtroende. Han avgår – med en miljonfallskärm.  Stefan Löfven berömmer granskningen. Men hela förbundsstyrelsen borde bytas ut och organisationen göras om. Varför frågar man inte medlemmarna hur de vill ha sin fackförening? Toppstyrningen, bristen på insyn och det demokratiska underskottet ligger bakom det som hänt. Socialdemokratin har ett problem här som inte försvinner med en kassörs avgång. Polisutredningen mot det antiziganistiska kommunalrådet Lennart Holmlund (s) i Umeå fortsätter. Han är misstänkt för hets mot folkgrupp (VK).

Den stolta socialdemokratiska samhällsbyggnaden är numera närmast ett fallfärdigt ruckel. Tänk om socialdemokratin istället för att bara reagera på skandaler och borgerliga framstötar förde fram sin egen samhällsmodell! Vad man vill, vad som är målet och meningen med politiken! För den finns väl fortfarande? Satsa på ekonomisk demokrati och minskade sociala klyftor så ökar väljarstödet, det är vad folk vill ha, inte en blaskig socialliberalism. Och annars finns ju alltid revolutionen…

Malmö/Lund/Konsten: Mer pengar och mer måleri till Konsthallen!

Att Lunds konsthall debatteras friskt är bra – det tyder på ett stort intresse och ska inte avfärdas. Lunds Konsthall är underfinansierad både till verksamhet och löner och måste få högre anslag oavsett vilken verksamhet där kommer att bedrivas i fortsättningen. Åsa Nacking bör lyssna mer på konsthallens publik och konstnärerna själva, liksom konsthallsnämnden ska lyssna på Åsa. En konsult kan inte åstadkomma detta på egen hand och politikerna ska hålla sig på armslängds avstånd. En storsatsning på nutida måleri skulle enligt min åsikt lösa flera av konsthallens problem. Avancerad konst behöver inte vara ointressant, tvärtom. Rooseums lyckosamma omvandling till Moderna Malmö bör också has i åtanke inför de förändringar som ska ske. Och glöm inte tanken med själva konsthallslokalens utformning och ljusförhållanden – konsten skall samspela och i åtminstone någon mån anpassas därefter. Visa måleri eller bygg om konsthallen. Jag föredrar nog det förra.


konsthallen

Se där, en målning på konsthallen!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 14 januari, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: