Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #607. Allt går att ändra till det bättre.

Världen: Knarkkungen som vill bli filmstjärna.

El Chapo, den mexikanska knarkkungen som har en egen u-båt att smuggla knark med, är gripen efter sin flykt från fängelset. Han greps efter att ha kontaktat Hollywood med ett förslag om att göra film på sitt liv (New York Times).

Sverige: Nazister på 1 maj i Borlänge? Nej tack.

Första maj är arbetarrörelsens stora dag. Nu vill nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen demonstrera i Borlänge centrum i sju timmar. Kenneth Persson (S) är upprörd – Det här är en provokation mot oss. Leif Lindström tror att ansökan från den nazistiska organisationen mobiliserar motkrafter i S- och V-tåget. – Det är dags att vakna nu. Det här borde bli största uppslutningen på länge (Dalarnas Tidningar).

Malmö/Lund: SD i Lund nekas uppgifter om flyktingboenden.

Sverigedemokraten Ted Ekeroth får ytterligare ett nej. Det här efter att han i höstas begärde ut uppgifter om flyktingboenden i Lunds kommun. Kammarrätten står bakom kommunens beslut, skriver DN. Det blir nog säkrast så, snart är alla flyktingboenden uppbrända.

Malmö/Lund: Protester mot id-kontrollerna.

På lördagen hölls en protestaktion mot id-kontrollerna på resor från Danmark till Sverige. Efter att aktivister försökte ta sig förbi kontrollerna utan att visa id  och polisen stoppade ett tåg. Protesten började på lördagseftermiddagen, då drygt hundra aktivister tog tåget som avgick från Malmö central mot Kastrup. Där mötte de upp danska demonstranter och gemensamt höll aktivisterna ett anförande på flygplatsen. Sedan gick de ner till id-kontrollerna för att genomföra protesten. Demonstranterna gick genom flygplatsterminalen där de skanderade slagord som ”Jalla, jalla, Sverige åt alla” och ”Ingen människa är illegal” (svt.se).

Konsten: Arkitekt Klas Anselm om Konsthallen i Lund.

Lunds Konsthall tillkom som en privat donation för att sedan övergå i kommunens ägo. Detta var under en period då det svenska samhället syntes vara på rätt väg, in i det glada 60-talet. Konsthallen var en gång tänkt att bli ett kulturhus med konsert- och teatersalong och plats för konstutställningar. Så här sa arkitekten 1957:

”Jag har fått jobba tämligen fritt. Huset har byggts upp med idén att kunna vandra genom utställningssalar, upp och se skulpturer uppifrån. Passera måleri, ta en titt på keramik, gobelänger. Allt ska man kunna i rundvandringen få in. Det bör kunna vara flera utställare samtidigt.”

Detta sade alltså Klas Anselm inför invigningen i ett radioinslag som Sydsvenskan tagit del av. Mycket tankeväckande. Kanske finns det något att lära här för dagens konsthallsdebatt?

Det går att ändra på samhället. Det går att ändra på konsten. Allt går att ändra på till det bättre. Eliterna inom konst och politik måste flytta på sig. Det är allmänheten som skapat både samhället och konsten och som är värda direkt inflytande och demokrati.


 

klas2

Klas Anselm, arkitekt. Foto LTH.

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 9 januari, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: