Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #605. Something wicked this way comes.

Världen: Donald Trump uppskattas inte av graffitikidsen i Florida, USA.

Trump

Foto courtesy Forward.

Erdogan i Turkiet har nu bestämt att förlovade par inte får hålla varandra i handen  offentligt. Det landet har verkligen blivit en tragikomisk anomali med alla kännetecken på en storhetsvansinnig diktator. Hans senaste aforism är att han beundrar apartheidstaten Israel. Wicked.

Sverige: Astrid Lindgren om rasismen.

Detta att demokratin välkomnar sina fiender är en motsägelse som svarar mot motsägelserna inom kapitalismen. Att ett idiotparti som SD kunnat svinga sig upp i statsapparaten kan bara hända i den falska form av demokrati som kapitalismen tillåter. Utan den möjligheten hade ingen brytt sig om SD det minsta, men nu blåser de upp sin obetydliga betydelse. Felet var att låta en rasistisk organisation som enligt FN och EU borde vara förbjuden legaliseras genom partisystemet. Det priset får nu först invandrarna och sen vi alla betala. Vi ser hur högerradikala regimer som Turkiet, Ungern, Ukraina och Polen bit för bit monterar ner de mänskliga fri- och rättigheterna, kväser media, yttrandefrihet och kultur, med slutmålet en auktoritär, rasren polisstat. SD beundrar dessa regimer och kommer att göra detsamma om tillfälle bjuds.

”Jag trodde du visste, att jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser, all sortens diskriminering mellan vita och svarta, mellan arier och judar, mellan turkar och svenskar, mellan män och kvinnor. Ända sedan jag var så stor att jag kunde börja tänka självständigt har jag tyckt illa om det blågula fosterländska storsvenska, allt det där om ”kommer någon våra fjäll för nära, då mulnar det i Svitiod”, det förefaller mig lika avskyvärt som Hitlers tyska nationalism. Någon patriot har jag aldrig varit. Vi är alla människor – det har varit mitt speciella patos här i livet.”   — Astrid Lindgren (1907-2002) författare, i brev 1957.

Malmö/Lund: Karl-Bertil Jonsson rules.

Årets familjeföreställning på Malmö Stadsteater står klar. För första gången någonsin sätts Karl-Bertil Jonssons julafton upp som teater (skd.se).

Konsten: Peter Köhler.
Peter Köhler: To an unknown descendant. Galleri Magnus Karlsson, Fredsgatan 12, Sthlm, till 8 november.

PK

Peter Köhler: Something wicked this way comes. Bläck på papper, 270x20cm, 2013. Foto: Galleri Magnus Karlsson. Courtesy Clemens Poellinger/DN.se.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 7 januari, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: