Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #603. Gränslöst Sverige!

Världen: En riktigt dålig bok.

Den illa skrivna och än värre tänkta ”Mein Kampf” ges ut på nytt, som ett tecken i tiden kanske. En riktigt usel bok som lämnade ett grundligt förstört Europa efter sig. Osammanhängande, förvirrad, tråkig, ondskefull. En mer onödig bokutgivning är svårt att tänka sig, men det finns ju alltid någon som vill tjäna en slant. Den nya upplagan är emellertid kommenterad, vilket kan behövas. Den bästa sammanfattningen är Auschwitz.

Sverige: Gränslöst Sverige!

Gränskontrollerna som inleds idag är rubriker över hela världen. Ingenting att vara stolt över precis. Påminner om den tid då Sverige fick Tyskland att stämpla ett rött ”J” i alla judiska pass. Men det finns också en solidaritet med flyktingarna – om inte hos politikerna så bland vanligt folk.

Malmö/Lund: Folkparken i Lund öppnas för tillfälligt flyktingboende.

De flesta som hört av sig är positiva till ett tillfälligt flyktingboende i Folkparken i Lund. ”Vi tillsammans vill visa solidaritet för människor som har genomgått obeskrivliga fasor. Jag vet att vi är många Lundabor som är villiga att erbjuda resurser, både materiellt och med våra personliga insatser om det blir ett flyktingboende” skriver en Lundabo (skd.se).

Konsten: Hannah Ryggens motstånd.

Antifascisten och textilkonstnären Hannah Ryggen (1894-1970) är ett bra exempel på den starka kombinationen konst och politik. Hon protesterade mot Hitler, Mussolini, Vietnamkriget och Nato. Hon spann och växtfärgade sitt garn själv med krapp, koschenill och indigofärgen potteblått och vävde ofta utan förlagor. Hon gick i lära hos Fredrik Krebs i Lund och bodde sedan hon gift sig i Norge. Hennes bildvävar skildrar dels livet i hembygden och dels gisslar de med starkt patos diktaturernas våld. Hennes vävnader visades på Documenta 13 i Kassel 2012. Hannah Ryggens vävar ställs nu under rubriken Världen i väven ut på Moderna Museet i Malmö 31 oktober 2015 till 6 mars 2016.

 

VI-LEVER-PA-EN-STJERNE_blog

Hannah Ryggen: Vi lever på en stjärna.

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 4 januari, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: