Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, aktivist, konstkritiker & lundabo.

Krönika #602. Subway Art ges ut på nytt.

Världen: 47 människor samtidigt avrättade i Saudiarabien.

Saudiarabien har decapiterat – halshuggit – 47 personer på en enda dag. En av dem som dödats är den shiamuslimske ledaren Nimr al-Nimr. Enligt experter kommer massavrättningen öka spänningarna i Mellanöstern. Företrädare för den iranska regeringen säger att Saudiarabien kommer att få ”betala dyrt” (AB). Det är inte utan att man påminner sig Margot Wallströms kritik av Saudiarabiens rättsskipning. Landet har länge hållit terrorismen under armarna men skyddas av sin allians med USA. Och så förstås av sina oljemiljarder.

Sverige: Bert Karlsson – en humanitär hjälte?

Bert Karlsson som tjänar miljoner på undermåliga asylboenden och inte ens har råd med blöjor och toapapper där, vill nu spara 20 miljarder ytterligare. En ledare om flyktingsituationen i Sydsvenskan – som ingen  står för med sitt namn – kommer till den överraskande slutsatsenAtt lyssna på Bert Karlsson handlar inte enbart om att intressera sig för möjliga besparingar. Det är också en fråga om humanism”. Tidningens slogan är ”För att du bryr dig” – inte om flyktingarna utan om Bert Karlsson i detta fall.

Malmö/Lund: Ny lundabok.

Lund har sedan länge en stark ställning i litteraturen. I boken ”Två Lund” speglar Per Lindströms bilder staden bortom det pittoreska och det klassiskt bildsköna. Boken är ett samarbete mellan Per Lindström och Lars Westerberg. Texter av Westerberg med tankar och berättelser om det dåtida Lund varvas med nutida bilder av Lindström (SDS). Fast litet slum får man väl tåla – imponerar inte på mig som bott i Harlem – det är värre med gentrifiering tycker jag som hållit till  här i drygt 50 år.Vad som gjordes med Nöden, Stora Fiskaregatan, Villa Sunna och Tuna Slott är oförlåtligt. Men Lund är fortfarande en av Sveriges charmigaste städer.

Konsten: Subway Art.

Den minst sagt klassiska graffitiboken Subway Art av Martha Cooper och Henry Chalfant har sålts i en halv miljon exemplar sedan 1984 och ges nu ut på nytt, med nya kompletterande foton och nytt förord. Boken och dess berömda filmatisering ”Style Wars” hade en avgörande roll i spridningen av graffitikonsten över hela världen. Jag har själv sett originalbilderna i Chalfants ateljé på Grand Street i New York och har tummade exemplar av ”Subway Art” och ”Spraycan art” (1987) hemma tillsammans med 3 hyllmeter övrig graffitilitteratur.

 

subwayart

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 2 januari, 2016 by in * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: